Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara ett Norrlandslag till allsvenska kvalserien

Här är skandalen som skakat om den svenska division 1-hockeyn i snart två dygn:
Förbundet lottade först fel, och därefter vägrade Örebro och Enköping att möta Piteå och Asplöven i play off 2 mot den allsvenska kvalserien.

Det enda som var förutbestämt när lottningen tog sin början i tisdags var att Örebro skulle ställas mot Enköping. Enligt ishockeyförbundets tävlingsbestämmelser för play off 2 möter nämligen tvåan i Allettan Södra alltid tvåan i Allettan Mellan.

Men – just den regeln glömde förbundet bort.

Man tog i stället med båda lagen i den fria lottningen med följande utfall: Örebro-Piteå, Asplöven–Enköping, Skåre–Valbo och Tingsryd–Nyköping.

Detta fick både Örebro och Enköping att gå i taket.

– Det är helt ofattbart. 200 000 kronor på resekostnader mot ett lag vi inte ens skulle möta. I helvete att jag betalar det, sa Örebros ordförande Mikael Fahlander till Nerikes Allehanda på tisdagen.

Enköping hotade enligt obekräftade uppgifter med att hoppa av hela kvalet.

protester kallade förbundet till ett krismöte som pågick under hela tisdagskvällen och även i går morse. Skulle förbundet erkänna sitt misstag och lotta om? Eller skulle den felaktiga lottningen stå fast?

Svaret blev en tredje utväg, som samtidigt utesluter möjligheten till två Norrlandslag i kvalserien.

Piteå, som enligt konstens alla regler skulle lottats mot Valbo eller Tingsryd i play off 2, men som enligt den första lottningen fick Örebro, får i stället att möta grundseriekollegan Asplöven – igen.

vänta på sig, både Piteås och Asplövens fans tolkar beslutet som att förbundet missgynnar eller struntar i Norrlandshockeyn. Inte minst med tanke på att Allettan Norra bara har två platser i play off 2 till sitt förfogande, jämfört med Mellan och Södra som har tre.

”Min personliga uppfattning är att detta är en ren och skär skandal, ett sätt att försöka stänga Norrlandsfönstret för gott. Ingen vill komma hit och spela”, skriver exempelvis Asplövens Hans Kenttä i sin blogg på svenskafans.com.

Piteås kanslichef Fredrik Lindgren säger däremot så här:

– Visst, vi kan inte få två norrlag till kvalserien, men är å andra sidan garanterade ett. Vid en granskning av tävlingsbestämmelserna framgick dessutom att det inte finns någon regel som säger att lag från samma grundserie inte får mötas i play off.