Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara fittor som inte jagar

Döden är en del av livet. Och att döda är naturligt.

Det är kolan man vill åt, som det hette i den gamla godisreklamen.

Och när det gäller jakt är det naturupplevelsen som hägrar.

Inte själva skjutandet och dödandet. Känslan av att vara en riktig karlakarl. Utan naturupplevelsen.

Du vet, att få sitta där på en stubbe i skogen, i kanten av en myr och bara mysa med termosen bredvid sig och geväret i knät. Man behöver inte ens skjuta nåt för att det ska kännas bra.

Det räcker att veta att man kan göra det. Fast det är klart: om chansen ges ... att döda en levande varelse ... ja, då blir naturupplevelsen såklart mycket bättre.

Och sen kan man ta bilder när man poserar med kadavret och lägga upp på Facebooken. Kuken blir liksom större ju fler djur man dödat.

Min stora, jämtländska jägarkuk.

Och medierna hakar på, och under hela september matas vi med bilder på döda djur. Jaktporren regerar.

FÖRSTA BJÖRNEN SKJUTEN! SISTA BJÖRNEN SKJUTEN! ÄLGAR! KALVAR! TJURAR! ALLT SKA BORT! OCH SNART FÅR VI INTE SKJUTA MER! SÅ SKYNDA PÅ! SKJUT! SKJUT! SKJUUUT!

Och det är närbilder på blodiga djur på blodiga släpkärror. Blodiga mular och blodiga nosar. För det är så livet är. Eller hur?

Döden är en del av livet. Och att döda är naturligt.

Utom när en varg eller ett lodjur dödar en jakthund. Eller för den delen en ren. Då måste man sätta stopp för eländet.

Dödandet är i första hand ett mänskligt privilegium. Och dessutom jagar ju Zlatan. I Jämtland till på köpet. Något som gör många av oss stolta.

Tänk, va? Att Zlatan har jägarexamen. En enkel kille från den segregerade förorten. Som tycker om att jaga och skjuta och posera med döda djur. Då måste han ju vara svensk innerst inne, eller hur?

Ja, definitivt.

Zlatans jaktresa till provinserna var en effektivare integrationspolitisk handling än samtliga utspel av ansvariga politiker de senaste 20 åren.

Mer sånt!

Och mer jakt i tidningarna. Det är för lite sånt just nu. Fler bilder på döda djur, tack. Mer blod. Det finns ett allmänintresse att se sånt. Vegetarianer och vekhjärtade ynkryggar göre sig icke besvär.

Vi bor faktiskt i Jämtland och förresten är det naturupplevelsen man vill åt.

Det finns något poetiskt i att blåsa skallen av en levande varelse. Det visste redan Hemingway. Så på ett sätt är det nästan en finkulturell upplevelse detta med jakt.

Det är bara fittor som tycker att jakt är fel.

Omanliga små fittor.

Nu ska jag gå och placera ut en saltsten i anslutning till jakttornet.

Lite som att skjuta en gädda i en hink när älgen ställer sig där och slickar – jag vet. Men mycket mänskligare.

Att skjuta springande vilt leder ofta till halvtaskiga träffar nämligen, och blodspillan och ångest och eftersök. Man måste faktiskt tänka lite på bytet också. Ska det dödas ska det dödas med omtanke.

Jens Ganman
Författare