Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara fyra av tio kommunalråd säger att de är feminister

Bara fyra av de tio kvinnliga ­kommunalråden i Jämtlands län säger rakt ut att de är feminister. De ­andra säger rakt ut nej eller slingrar sig.

– Att det är så få är lite förvånande, säger professor Marie-Louise von Bergmann-Winberg.

Enligt Svenska akademiens ordlista från 2006 betyder feminism en rörelse för kvinnors jämställdhet med män. Helt enkelt att kvinnor och män ska ha samma möjligheter och rättigheter i samhället och i sina liv. Det handlar då om ekonomisk, social och politisk likställighet. Rätt till lika lön för lika arbete är en del i det hela.

I mitten av 1990-talet blev det lite trendigt bland politikerna att säga att de var feminister. I dag är det ett mer omtvistat begrepp. Och det syns i de svar som de kvinnliga kommunalråden i länet ger på frågan om de är feminister. Bara 4 av 10 vill kalla sig för feminist rakt ut. Karin Paulsson (S) från Berg säger att det inte vore något hon skulle sätta upp på sin CV.

– På ett sätt är jag förvånad och på ett sätt inte, säger Marie-Louise von Bergmann-Winberg.

Hon är professor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet. Hon säger att feminism som begrepp pendlat mellan att vara ett skällsord och ett modeord. Men just nu är det någonstans däremellan.

– Det är ingetdera. Ett uttryck eller ett begrepp förändrar innebörd och tappar substans när det blir ett modeord. Det fanns inga förpliktelser i att agera när alla var feminister.

Men hon tror också att kommunalrådens tvekan kan vara en följd av att feminismen delvis radikaliserats i och med skapandet av Feministiskt initiativ.

– Det kan ha förstört det för de som i normala fall hade kallat sig för feminist, säger hon.

I grund och botten anser Marie-Louise von Bergmann-Winberg att alla borde vara feminister eftersom det handlar om en strävan att män och kvinnor ska vara jämställda. Ingen ska behöva känna sig förtryckta eller att allt ska likriktas.

– Man kan bejaka människors olikhet och det hindrar inte jämställdheten, säger hon.