Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara jippo och joll i den politiska ankdammen

Almedalsveckan i Visby går mot sitt slut. Med Vänsterpartiets, Folkpartiets och slutligen Centerpartiets dag kvar.

Annons

De allra flesta har aldrig gjort ett besök till Visbys politikervecka. För de allra flesta är därför Almedalen förknippat med det tal en partiledare håller i parken vid 19-tiden. Varje parti har ju sin egen dag under Almedalsveckan.

Men veckan har förändrats med åren. På sikt är det också värt att fundera över varför evenemanget fortsatt ska vara ett sådant upplyft riksintresse. Är det för att en elit från näringsliv, media och politik träffas en vecka om året under jippoliknande former?

Det vore en ärligare inramning. För veckans konkreta politiska betydelse minskar. Både för väljarna, oss som bevakar och partierna själva. ´

I den tuffa kampen om medialt utrymme har Almedalsveckan gått från att handla om reformer och nya idéer för Sverige till att allt mer handla om deltagande i diverse spektakel som väcker publicitet. Förslag och löften till väljarna pågår fortfarande.

Men vad är det som ges plats?

Allt började förmodligen med lanseringen av Kulturpartiet under Almedalsveckan 2005. Bakom det påhittade partiet stod Riksteatern och Studio total i ett försök att få upp kulturfrågorna på den politiska agendan.

Sedan dess har försöken blivit allt mer spektakulär.

Flera läsare minns säker när Gudrun Schyman för bara några år sedan beslutade sig för att elda upp 100 000 kronor på ett torg i Visby. Allt för maximal möjlig publicitet kring Feministiskt initiativs frågor.

Ett liknande försök gjordes i år av Slöseriombudsmannen Martin Borgs som sköt upp 20 000 kronor i luften för att illustrera en poäng om slöseri med skattemedel.

I år har Centerpartiet valt att lansera en schlagerlåt.

En DJ-tävling har arrangerats mellan oppositionen och alliansen. På scenen stod den annars superstela utrikesministern Carl Bildt som dansade till Lotta Engbergs Fyra bugg och en coca cola.

Även socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg och Miljöpartiets språkrör Åsa Romson beslutade sig för att tramsa runt på scenen.

Carl Bildt motiverar sitt deltagande med att politik måste vara kul också. Men politik är inte lek. Politik handlar om samtalet och genomförandet av idéer inte cirkuskonster.

Med risk för att vara den tråkiga rösten som säger ifrån när andra vill ha roligt. Men det finns goda skäl.

Dryga 60 miljoner kronor bränner stat och kommuner på sitt deltagande under Almedalsveckan. Det mesta av pengarna går till konferenslokaler och hotellrum.

Det offentliga har ett särskilt ansvar att hushålla med skattebetalarnas pengar. Och några seriösa utvärderingar av deltagandet i Almedalen utförs sällan.

Vad det offentliga tjänar på sitt deltagande vet man alltså inte. Men det är säkert väldigt roligt för alla tjänstemän och kommunalråd som skattebetalarna skickar dit för att beskåda spektakel och dricka vin.

Besök en festival i stället. Uppryckning efterfrågas.