Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara nio kök ska laga skolmaten

Kommunens köksorganisation ska krympas. Att gå från dagens 46 tillagningskök till 9 ska ge bättre mat till en lägre kostnad till kommunens skolor och förskolor.

I maj 2008 beslutade kommunfullmäktige i Östersunds kommun att göra en matutredning. I går presenterades resultatet och det förslag som kommunfullmäktige kommer att ta ställning till 18 juni.

– Äntligen har vi ett förslag. Det har varit en het potatis minst sagt, säger Björn Sandal (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden samt ordförande i ledningsgruppen.

Matutredningen innehåller bland annat en nulägesrapport och förslag på rationaliseringar på kort och på lång sikt. Av utredarens olika förslag har kommunens styrgruppfastnat för ett som man vill att kommunfullmäktige ska anta.

Det förslaget går ut på att köksorganisationen förändras så att produktionen sker effektivare. Dagens 46 tillagningskök ute på förskolor, grundskolor och gymnasier ska bli 9 – övriga omvandlas till mottagningskök.

De 9 kök som föreslås bli tillagningskök ska, enligt förslaget, leverera en varm huvudrätt till 66 andra kök som då får fungera som mottagningskök.

I mottagningsköken ska man själva tillreda pasta, potatis, ris och grönsaker/sallader till huvudrätten som levereras varm.

– Det blir en bättre organisation än den vi har i dag. Vi effektiviserar för att få ut mer av de pengar vi stoppar in i det här, säger Björn Sandal.

Transporten av färdiglagad varm mat kommer att öka men Björn Sandal påpekar att maten inte kommer att transporteras under längre tid än en timme.

– Det finns tilläggsuppdrag. Ett är att vi måste titta på leveranssystemet, på transporterna.

I Matutredningen finns ett förslag om kyld matproduktion, så kallad cook and chill, där maten kyls direkt efter tillagning – det förslaget vill Björn Sandal fortsätta utreda.

– Det skulle innebära att vi kan leverera mat till skolor och förskolor mitt på natten, när barnen inte är där, om vi vill.

Förslaget som styrgruppen vill att kommunfullmäktige beslutar sig för att genomföra innebär en besparing på 10 miljoner kronor per år. De mesta av pengarna hämtas, enligt Björn Sandal, hem på minskat antal personal och minskat svinn.

Dessutom slipper kommunen göra investeringar i de äldre tillagningsköken ute på skolorna/förskolorna. Att förändra organisationen åt andra hållet – att laga mat i alla 66 kök – skulle ge en kostnadsökning med 20 miljoner kronor per år och det skulle innebära nya besparingskrav på andra områden.

– Kommunens ekonomiska situation i dag är den att vi måste spara 40 miljoner kronor för 2009 och för att nå ett nollresultat 2010 krävs att vi får 100 miljoner kronor i lägre kostnader. Vi måste undvika alla onödiga investeringar, säger Bert-Olof Åkerström, biträdande kommundirektör.