Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara smulor för SVT från vinter-OS i Sotji

När Johan Olsson kör sin femmil i Sotji blir det varken Jonas Karlsson eller någon annan invand skidreferent från SVT som lotsar oss tittare runt spåren.

Viasat har tagit över. Både sändningarna och i skidornas fall Per Elofsson som blir kanalens trumfkort som expertkommentator.

Att både SVT och TV4 utestängs från vinter-OS i februari har varit känt ett bra tag. Men ju närmre tävlingsdags desto mer påtaglig blir förändringarna. Aldrig tidigare har Public Service i Sverige och därmed merparten av svenska folket, blivit dragna vid näsan inför ett så stort mästerskap.

Nu är det kanske inte lika dramatiskt som det låter. För Viasat talar om att sända det mesta i trean, sexan och i TV 10. Det är kanaler som många redan har i sitt dagliga utbud, men långt ifrån alla. Det vanligt marksända gratisutbudet omfattar sexan, men i övrigt ingenting av det som nu behövs för att kunna se vinter-OS. Då gäller att betala. Precis vad Modern Times Group, MTG, vill att vi ska göra. Teckna abonnemang, stora affärer, för det har givetvis kostat att köpa på sig rättigheterna också. Det talas om runt en kvarts miljard för vinter-OS 2014 och sommar-OS i Rio 2016. Här regerar Stenbecksfären.

Inför det går känna frustration, men den allt mer kommersialiserade tv-världen är som den är: Rättigheterna går till högstbjudande. Det var exempelvis ett herrans liv för ett par år sedan när TV4 plötsligt la beslag på skidskyttet och det plötsligt blev en massa reklam i tid och otid.

Nu står både TV4 och SVT där med lång näsa där TV4 dessutom fått se sina förhandlingar med Viasat braka samman även vad gäller nyhetsinslagen. "Det blev för dyrt", konstaterar TV4-sportchefen Hans Pekkari.

Därmed är det öppet för ett chickenrace utan like i start- och målfållor, längs banor och i Sotjis inomhushallar. Vad som går inom ramen för lagen om fri nyhetsrätt blir en grannlaga tolkningsfråga, granskat i klipp- och tv-studios kanske först efter spelens slut.

För Sotji blir unikt. Ett prövningens spel just utifrån om ett OS-guld ska värderas till 60 sekunders nyhetsinslag, en och en halv minut, eller kanske bara 30 sekunders sändningsrätt för public service och TV4. SVT-folket får en helt ny och ovan roll. De hänvisas till att picka småsmulor från rikemannens bord.

På torsdag presenterar Viasat hur de tänkt paketera de sexton februaridagarnas vinterfest i sina olika kanaler. Då kommer svart på vitt hur det blir egentligen och vilka konsekvenser det får för alla hundratusentals tittare som fortfarande nöjt sig med public service i tron att den vanliga tv-licensen även fortsättningsvis utgör biljetten till de största evenemangen. De kommer tyvärr att bli gruvligt besvikna.