Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara veckor kvar till OS – då avslutar Maria PH karriären: "Blandning av lättnad och sorg"

 
Vinter-OS i Sydkorea 2018
Visa alla artiklar

Svenska alpinstjärnan Maria Pietilä Holmner avslutar karriären.
Beslutet kommer med bara några veckor kvar till OS.
–  Just nu är det en liten blandning av lättnad och sorg, säger hon till Skidor.com.

Hon har försökt. Tillsammans med landslagsläkaren Per Liljeholm har hon förändrat fysträningen och till och med åkningen, för att parera de ryggsmärtor som Umeås Maria Pietilä Holmner dragits med.

Men nu har hon tagit beslutet att avsluta elitkarriären som alpin skidåkare.

– Det har varit ett väldigt jobbigt och känslomässigt beslut att ta. Jag är en tävlingsmänniska och jag har tävlat i världscupen i hela femton säsonger. Jag har levt det här livet, satt upp och jobbat mot mina drömmål, säger hon till Skidor.com.

Den här säsongen har hon siktat mot OS, men ännu inte lyckats knipa en biljett, med bara några veckor kvar till mästerskapet. Hon har inte tävlat sedan i Nya Zeeland i augusti på grund av ryggen.

–  Eftersom jag har haft OS i Sydkorea som mitt stora mål har jag hela tiden haft en tidspress på mig som gjort att jag inte haft den tid som ryggen behövt för att bli startklar. Jag har sedan några veckor tillbaka stått på skidor igen för att vänja kroppen med rätt belastning och i mellandagarna gjorde jag ett test i bana för att se om det skulle fungera. Det visade sig ganska tydligt att jag inte klarar de belastningar som krävs för att kunna leverera på den nivå jag behöver och vill vara på, speciellt inför ett OS.

Nu säger hon att hon ska passa på att blicka tillbaka och njuta.

– Att såhär i efterhand kunna titta tillbaka och haft tillfällen att stå där högst upp på pallen och säga att idag är jag bäst i världen, det är jag otroligt stolt över. Just nu är det en liten blandning av lättnad och sorg att ta beslutet att lägga tävlingsskidorna på hyllan.

LÄS OCKSÅ

►(+) Sara Hector om vikten av mental träning: "Lätt att underskatta"

►(+) VÖN står över tävlingen i Kanada – fokuserar på hårdträning inför OS

►(+) Trots inställda finaler tog Näslund dubbla VC-segrar – drygar ut avståndet i totalen: "Inte för pengarna jag gör det"