Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barberaren som föddes in i skäggets värld

Vill du bränna bort dina öronhår, noppa ögonbrynen eller låta dig rakas på klassiskt vis med kniv? Allt det och lite till kan du göra hos Caglayan Calisar i Lit.

Annons

Det är ingen överdrift att säga att Caglayan Calisar eller Charlei, som han kallas av sina vänner, föddes in i skäggets vackra värld. Eller hårets värld för den delen. Hans far hade en egen frisörsalong i hemlandet Turkiet och i och med det fick Charlei tidigt bekanta sig med alla de konster, som hör hantverket till.

Charlei har drivit sin salong I-Sax Herrfrisör & Barberare i Lit sedan november 2012. Namnet till trots är dock kvinnor lika välkomna som män. Än så länge har Charlei inte anställt någon, men om det fortsätter att rulla på som det har gjort hittills, så kanske det kan vara en god idé att göra det.

– Frisörsalongen har blivit populär på kort tid och jag har fullt upp från måndag till fredag, säger Charlei.

Under de senaste åren har Charlei genomfört en intensiv och omvälvande resa. 2007 träffade han sin kärlek, en svensk flicka, som var på besök i Turkiet. Drygt två år senare, 11 december 2009, trampade han svensk och jämtländsk mark för första gången i sitt liv och i dag bor paret i Östersund tillsammans med den ettårige sonen Isak. Det är också han som ligger bakom salongens namn.

– Jag tycker om Jämtland och trivs bra med mitt liv och med de människor, som jag har runt omkring mig här, säger Charlei.

Charlei har på dryga halvåret skapat sig en stabil salongsgrund att stå på. Människor kommer ända från Brunflo för att klippa sig, vilket måste ses som en god utdelning med tanke på att det i de flesta större tätorter i dag finns minst en drop in-salong.

– Jag har alla möjliga kunder. Det kan till exempel röra sig om skolflickor, som vill ha flätor i håret eller äldre herrar, som kommer in för att raka sig.

Frisörsalonger, som erbjuder både klippning och rakning, är inte så vanliga längre. Åtminstone inte när det kommer till det klassiska sättet där man rakar med kniv. Att låta rakning vara en del av menyn har visat sig vara gynnsamt för Charleis affärer.

– Många av mina kunder har slutat att raka sig hemma och kommer till mig för att frisera skägget ett par gånger i veckan i stället, säger han.

Mellan 2003 och 2006 gick Charlei en treårig frisörutbildning i Turkiet. Där lärde han sig, förutom att klippa hår, även konststycket att raka med kniv.

Ted Gemzell är vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Frisörföretagarna AB. Han tror att anledningen till att barberaryrket länge förde en tynande tillvaro beror på att skägg inte har varit så modernt och att det har funnits bra och billiga verktyg för mannen att använda själv. I dag har dock en förändring skett.

– På senare år har det vuxit fram en tydlig trend där man satsar på rakning med kniv på frisörsalonger. Den började i och med ett fåtal aktörer i storstadsområdena och nu har den sakta men säkert börjat sprida sig runtom i landet. Det här har bland annat att göra med att skägget, som manlig accessoar, har upplevt en renässans. Överlag har det också blivit mer legitimt att, som man, bli ompysslad i sådana här sammanhang, säger Ted Gemzell.

Förutom rakning och klippning med såväl sax, som kniv, kan man hos Charlei också få sina ögonbryn noppade med tråd.

– Det är inte så många som behärskar tekniken, men i Turkiet är det en tradition sedan lång tid tillbaka, säger han.

Att noppa ögonbrynen kostar 50 kronor, men den som beställer en vanlig klippning kan på köpet få sina öronhår bortbrända under öppen låga. Det hela är över på några sekunder och dessutom en något behagligare upplevelse än att använda en pincett.

Charlei nöjer sig inte med de tjänster som han kan erbjuda i dag. Han söker hela tiden nya vägar för att nå ut med sin verksamhet. Som ett led i en fortsatt satsning på allt som har med ansiktsbehåring att göra finns därför planer på att börja med vaxning av näshår.

– Jag ska åka till Turkiet för att hämta den rätta utrustningen och förhoppningsvis kommer jag att börja med det nästa år, säger han.

Charlei får stöd av Ted Gemzell.

– Att öppna en traditionell drop in-salong i dag kan vara ganska tufft. Därför är det en god idé att, utöver de vanliga frisörtjänsterna, hitta något som sticker ut.

Annons