Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barda berättar om meningen med livet

Vad är meningen med livet?

Det frågade ensemblen i teater Barda en massa skolbarn i våras.

På söndag spelar de i Östersund.

Svaren de fick av barnen satte de ihop till föreställningen "Alla hästar hemma". Barnens svar varierade. En del tyckte att meningen med livet är familj, vänner och kärlek. Andra att få vara Sean Banans bästa kompis. Eller att meningen med livet är vatten, eller hjärnan. Nästan alla repliker och händelser i föreställningen kommer direkt från intervjuerna med skolbarnen.

När ÖP hälsar på är Barda i Bräcke. Där spelar de teater inför skolans elever som går i klass 2 och 3. Sammanlagt har de gett 50 föreställningar av "Alla hästar hemma" och den sålde strax slut efter premiären i höstas.

– Därför körde vi den här våren också, den var så otroligt efterfrågad, säger teaterns ledare Henrik Ögren.

Det är Estrad Norr som arrangerar teatern som nu är ute på skolturné. Alla skådespelare i teatergruppen har ett funktionshinder. De har tidigare rest runt i länets skolor med föreställningen "Är du störd eller?", som de sammanlagt har framfört över 100 gånger. Men det är första gången de spelar teater för så unga barn.

– Jag tror många lärare är nyfikna på teater Barda och var intresserade av att få se oss, säger Henrik Ögren.

Efter föreställningen får skolbarnen tid att ställa frågor till ensemblen.

– Är det svårt att spela teater, undrar en tjej.

– Ja, det är svårt när min motspelare inte kan sina repliker, svarar Sandra Arkander.

– Men har det hänt någon gång, att Ronny inte kan sina repliker, inflikar Henrik Ögren.

– Ja. I fredags, svarar Sandra Arkander.

– Men det var ju länge sedan, svarar motspelaren Ronny Evertsson.

På söndag ger teater Barda två offentliga föreställningar av "Alla hästar hemma". Båda föreställningarna går på Storsjöteatern.