Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barkered och Persson tvåa på världstouren

Frösötjejen Marja Persson och Årekillen Reine Barkered är världens näst bästa extremskidåkare. Den slutsatsen kan man dra efter helgens avslutning av världstouren i Verbier.

– Helt klart mitt internationella genombrott, säger Barkered.

Reine Barkered inledde säsongen med en förhoppning om att lyckas så bra på världstouren att det skulle ge en startplats i den mytomspunna tävlingen på bergssidan Bec De Rosses i Verbier, Schweiz.

bättre än så – han blev tvåa i både själva tävlingen och i världstouren.

– Helt otroligt, jag är verkligen överraskad och glad, säger Reine när zport.se når honom dagen efter tävlingen.

– Ja faktiskt. Det känns som att berget är tre gånger större än allt jag har åkt nedför tidigare.

– Det handlar både om att det är högre, räknat i fallmeter, och om att det är väldigt tuffa förhållanden. Det är ett imponerande berg.

– Inte nödvändigtvis.

– Visst, det går att åka otroligt farliga linjer nedför berget. Det finns många ställen där du helt enkelt inte får ramla. Men jag valde inte en sån linje, jag satsade på ett åk där det gick att hålla lite mer fart och flyt.

Men det betyder sannerligen inte att det saknades kritiska partier på vägen.

– Det var tre stora klippor i mitt åk, visst har jag hoppat utför sådana tidigare men då har det handlat om en enda klippa som man har kunnat fokusera sig helt på. Nu var det tre stora klippor som man skulle sätta i ett enda åk.

– Det var höga klippor, men det var gott om snö vid landningarna så det gick att krascha utan att det skulle gå helt på tok.

gick det verkligen inte, Reine fick till ett jättebra åk som gav honom en andraplats i världens tuffaste extremtävling. Därmed blev Reine även tvåa i världstouren. Vinnare av både touren och tävlingen i Verbier blev fransmannen Aurelien Ducroz.

– Absolut. I fjol gick det jättebra i Skandinavien, men det hela den här touren i år har inneburit mitt internationella genombrott.

– Nu vill jag bara hem till soffan i Åre.

För Marja Persson som kommer från Frösön men som numera bor i Tyskland, kan man verkligen inte tala om något genombrott – Marja som skidat professionellt sedan 2000 tillhör en av de mer rutinerade tjejerna på touren.

Marja slutade liksom Reine tvåa både i Verbier och i touren – detta efter en fantastisk reslutatrad under året: 3–2–2–2.

Zport.se lyckades inte nå Marja i går, men till freeride.se säger hon:

– Jag är trött och glad. Jag skulle såklart velat vinna en tävling under säsongen, då hade jag vunnit total.

Tävlingssäsongen är äntligen slut och jag står här med mina vänner och ett glas champagne.

Vann damtävlingen gjorde norskan Ane Enderud.

Ytterligaren en länsåkare fanns på plats i Verbier, fjolårets världsmästare Henrik Windstedt. För Windstedt slutade dagen med en 13:e plats efter att han misslyckats med en landning efter en av de stora klipporna. I touren slutade Windstedt på femte plats.