Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn behöver röra på sig

Små människor som rör sig och har kul tillsammans med vuxna förebilder eller andra barn har chansen att tidigt uppleva rörelseglädje som följer med genom hela livet. Är du en inspirationskälla? Du kan vara det.

Vi lever i ett samhälle där daglig, fysisk rörelse inte längre är självklar. Många av oss tar bilen till jobbet, har ett stillasittande jobb och hamnar sedan framför tv:n. Barnens vardag ser liknande ut. Det råder brist på naturlig, fysisk rörelse i vardagen. Fler barn behöver helt enkelt få röra på sig.

Under unga år anlägger vi de vanor som följer oss genom livet och formar våra kroppars förutsättningar i vuxen ålder. Forskning visar kopplingen mellan att vara fysiskt aktiv under uppväxten och hur fysiskt aktiv man är senare i livet. Rekommendationen från Statens Folkhälsoinstitut är att barn bör vara fysiskt aktiva sammanlagt minst en timme om dagen.

Friskis & Svettis startade 2012 satsningen "Alla barnen". Vårt mål är att så många som möjligt av landets barn upp till tio år ska ha provat Friskis & Svettis Röris eller Mini-Röris i skolan eller på förskolan. Vi vill också påverka våra beslutsfattare att fatta beslut som främjar barns rörelse i vardagen.

Med tanke på att skolan och förskolan når alla barn har de en särskilt viktig roll att fylla. Därför vill vi att fler barn ska få möjlighet att uppleva rörelseglädje på förskolan och i skolan. Hittills har 25 000 pedagoger utbildats. Satsningen på "Alla barnen" innebär att Friskis & Svettis kommer att utbilda ännu fler lärare, pedagoger och annan personal för att inspirera till mer rörelse.

Vi kan fortsätta snacka om hur bra det är att träna, men vi vet att barn gör som vi gör, inte som vi säger!

Christina Ravald
verksamhetsledare Friskis&Svettis Östersund
Christina Frimodig
ledare i Friskis&Svettis Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel