Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn fick evakueras när skolbuss körde i diket

En buss med skolbarn körde av vägen i Ångsta på onsdagseftermiddagen. Barnen fick evakueras genom ett fönster sedan bussen hamnat på sidan i ett dike.
- Det kändes som att bli räddad från Titanic, säger Elin Ekström, 12 år.

Det var vid 14.30-tiden som olyckan inträffade på bussgatan i centrala Ångsta. Länstrafikens buss, med skolbarn och två pensionärer som passagerare, kanade av den glashala vägen och körde ned i ett snöfyllt dike.

- Den hamnade rejält på sidan. Diket var väldigt djupt, som tur var. Hade det varit ett grundare dike kan man tänka sig att en större sten skulle ha slagit sönder rutorna på bussen, säger Ångstabon Anders Widéhn som kom till olycksplatsen ungefär tio minuter efter avvåkningen.

- Vi var ute och gick med hundarna, när jag och min fru och såg bussen ligga där i diket. Den hade väl legat där i tio minuter ungefär när vi kom fram och då hade det redan dykt upp några föräldrar på platsen. Några skolbarn i bussen hade ringt efter hjälp. 

- Som bussen låg fanns det bara ett sätt att få ut folk och det var genom fönstret på förarsidan, så jag gick hem och hämtade en stege. Sedan kunde vi evakuera alla, förklarar Anders Widéhn.

Hur snabbt kom räddningstjänsten på plats?

- Det var faktiskt ingen som hann ringa 112 innan vi fått ut alla. Men hade vi gjort det hade det nog blivit ett jäkla pådrag. Som var satt alla fastspända med säkerhetsbälte, så ingen kom till skada.

Elin Ekström, 12 år, åkte med bussen:

- Jag skulle kliva av vid nästa hållplats och hade precis tryckt på stopp när bussen svängde och plötsligt sprutade det en massa snö på rutorna. Jag förstod först inte vad som hade hänt och var vi var först, men sedan förstod jag att vi låg på sidan i diket. Hela bussen lutade och jag ramlade av sätet. Allt låg på golvet.

Vad tänkte du då?

- Min kompis fick panik precis när det hände och då blev jag också rädd. Men det var ingen som skrek, det blev alldeles tyst i bussen. Sedan frågade busschauffören om det var någon som hade gjort illa sig, men det var det inte.

Och vad hände sedan?

- Sedan ringde alla till sina föräldrar. Jag och min kompis fick kliva av först, framme vid ratten, och då hade mamma och pappa redan kommit. Dom lyfte ut oss från fönstret, men alla andra fick vänta i bussen tills dom hade hämtat en stege.

Hur kändes det att kliva ur bussen?

- Det kändes som att bli räddad från Titanic, ungefär. 

Lars Björklund

lars.bjorklund@op.se