Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn i Härjedalen vägras gratis buss till Jamtli

Erbjudandet: Alla elever i länet får åka buss gratis till Jamtli.
Men det gäller inte skolbarnen i Härjedalen. De får nöja sig med ett besök på Fjällmuseet i Funäsdalen.

Annons

Det var ledsna miner när ÖP hälsade på hos fjärdeklasseleverna på Norra skolan i Sveg. Deras efterlängtade resa till Jamtli nu på torsdag är hotad trots att besöket är inbokat i god tid.

– Vi nappade på erbjudandet som finns i foldern Jamtlibuss där man berättar om gratis resor och gratis skolprogram. Jag pratade med både Jamtli och Länstrafiken och bokade in besök och resa i god tid, jag fick beskedet att vi var välkomna, berättar klassens lärare Marie Sjövold.

I torsdags kom en kalldusch. Erbjudandet gäller inte för elever i Härjedalens skolor, de får i stället åka till Fjällmuseet.

– Att åka till Fjällmuseet är inte så intressant för eleverna för dit åker de när de går i tvåan. Sedan kan man ju inte riktigt jämföra de program som finns, Jamtli har ju väldigt mycket mer att erbjuda.

Eleverna säger till ÖP att de känner sig diskriminerade och de har väldigt svårt att se varför de inte ska få åka till Östersund som andra länselever.

Ytterligare en poäng i hela historien är att det är i stort sett omöjligt för elever på skolorna i Sveg, Lillhärdal och Ytterhogdal att ta sig till Funäsdalen med ordinarie busstrafik, vilket är en förutsättning för att resan ska kunna vara gratis.

Åker en klass från Sveg till Östersund får de ta bussen 05.55 och är då framme i Östersund 08.40. För att ta sig till Funäsdalen blir det också att stiga upp i ottan för att åka samma buss upp till Svenstavik för att sitta där och vänta en och en halv timme så att de sedan kan ta en ny buss mot Funäsdalen vilken är framme 12.00. En resa på sex timmar och vill de hem i rimlig skoltid går bussen hem 13.10.

– För oss blir resan till Funäsdalen mycket längre än till Östersund med ordinarie trafik. Nu ska det finnas en pott för att sätta in extrabussar men den räcker ju inte långt om det är flera klasser som vill åka, säger Marie Sjövold som hoppas in i det sista att landstinget, Länstrafiken och Jamtli ska vara storsinta och låta även härjedalselever åka till Jamtli om de vill, särskilt när kostnaden förmodligen blir lägre.

Totalt är det sju skolor i Härjedalen som berörs.

ÖP har sökt de ansvariga på Jamtli för en kommentar utan att lyckas nå dem.