Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn i norr äter för lite fisk

I en ny rapport om 12-åringar i Norrland framgår att barnen i Norrland äter för lite fisk.

Annons

Dessutom känner de mer oro än barn i övriga landet. Barn i Norrland äter dessutom mer astmamedicin än barn i övriga Sverige.

Det är några av slutsatserna i en rapport om barns hälsa i Norrland. Bakom rapporten finns bland andra Norrlands universitetssjukhus i Umeå och länsstyrelserna i Jämtland och Västerbotten. Rapporten beskriver barns hälsa och miljöexponering i Norrland. I rapporten står bland annat att barnens generella hälsa uppfattas som god, men en viss andel av de tolvåriga barnen har en nedsatt hälsorelaterad livskvalitet i form av besvär med smärta eller oro och nedstämdhet.

En något större andel av tolvåringarna i Norrland känner oro och nedstämdhet jämfört med jämnåriga i övriga Sverige. Smärta, oro och nedstämdhet är vanligare bland barn med astma eller allergi och bland barn som upplever sig besvärade av buller.

Fisk är en viktig basföda med många näringsämnen och resultaten visar på att barnen i Norrland generellt sett äter för lite fisk.

Det finns risk att barn i Norrland inte bildar tillräckligt med vitamin D med tanke på det svaga solljuset. Men, liksom i Sverige i övrigt, syns även i Norrland en ökning av antalet vuxna som årligen insjuknar i den solljusorsakade hudcancerformen malignt melanom.

Exponering för solljus som barn är en etablerad riskfaktor för malignt melanom, och denna rapport visar på att barnen kan behöva skyddas bättre mot stark sol.

Rapporten i sin helhet kan beställas ifrån Klinisk miljömedicin.