Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn kan ha körts i buss med körförbud

Åre mobila förskola använder två bussar i sin verksamhet. Den ena är avställd och har körförbud eftersom den inte har ombesiktigats. Den andra bussen är obeskattad .
Nu undersöker kommunen om man ska dra in bidraget till företaget som har 21 inskrivna barn.

Annons

Lotta Lessnert på Åre kommun berättar att hon i går pratade med företagets vd Camilla Störzel för att höra om man betalt skulden på 6 700 kronor till Transportstyrelsen.

– Hon sa att man försäkrat, besiktigat och betalt skatten.

Men det har inte företaget gjort. ÖP har kontrollerat med Transportstyrelsen och skatten är fortfarande obetald och det finns inga uppgifter om att den mindre bussen gått igenom ombesiktningen. Den fick flera anmärkningar, bland annat på att bromsslang och parkeringsbroms inte var okey. I stället för att göra en besiktning beställde företaget en avställning av fordonet den 4 mars, samma dag som man fick körförbud.

På Åre Mobil förskolas hemsida finns bilder som visar att den mindre bussen kan ha använts efter att fordonet fått körförbud. Enligt hemsidan besökte förskolan Chokladfabriken 12 mars, den 18 mars var man i Kall. Vid ytterligare två utflykter, en till Järpen och en till World cup Åre, syns inte bussen i bild. Men vid dessa tidpunkter var den större bussen avställd.

Åre Mobil förskola har inte betalat fordonsskatt för förskolebussen och 26 april inträdde därför användningsförbud.

Lotta Lessnert, utvecklingsledare som har ansvar för inspektioner av förskolan, blir förskräckt över uppgifterna om obeskattade och obesiktigade fordon.

– Det är förfärligt, ja det är fruktansvärt för de utsätter barnen för en risk.

Företaget hade under april 21 inskrivna barn. Åre kommun har nyligen betalat 139 560 kronor till Åre mobila förskola, pengarna är ett förskott för maj månad.

Bolaget verksamhet fick 2011 klartecken från kommunen att bedriva förskola i buss och tillstånd att ha viss del av verksamheten i Duveds föreningshus.

Eftersom det är en olagligt att köra fordon som inte är skattade och besiktigade har Lotta Lessnert begärt juristhjälp för att se om Åre kommun kan agera. Företagets tillstånd bygger på att man har stor del av verksamheten i bussen. Kommunen vill utreda om man kan dra in ersättningen.

Enligt Lottie Corrias Näslund, skolchef, har kommunen som första åtgärd krävt in bevis på att bussarna är skattade, besiktigade och försäkrade. Innan bevisen är inlämnade får inte fordonen användas av förskolan.

Det är inte första gången som Åre kommun undersökt hur verksamheten bedrivs på den mobila förskolan. 2012 fick kommunen flera uppgifter om att företaget passat barn som inte varit inskrivna. Ägaren Kent Störzel hävdade bestämt att det inte stämde.

ÖP har utan framgång sökt ägarna till Åre mobila förskola för en kommentar.