Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Barn ska inte behöva ha det så här"

Lokalbristen är stor på flera skolor i Åre kommun. Men situationen på Mörsils småskola är oacceptabel. Det menar Peter Bergman (S) som vill att nämnden så snart som möjligt agerar så att barnen slipper ha det så illa.

Annons

ÖP har varit på besök i Centralskolan i Mörsil och sett hur eleverna undervisas i klassrum på några få kvadratmeter. Ventilationen räcker inte till och de nyinsatta fönstren går inte att öppna. Dessutom saknas bord och stolar.

Situationen i Mörsils centralskola är den värsta i hela Åre kommun. Det tycker Peter Bergman, andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, som besökt de andra skolorna i kommunen utom Racklöfska skolan.

– Det är helt oacceptabla förhållanden i småskolan i Mörsil. Det är bedrövligt. Skolan är inte alls bra. Det måste till en lösning för barn ska inte behöva ha det så här, säger Bergman.

Barn- och utbildningsnämnden vet att situationen är dålig men har ännu inte fattat några beslut om att bygga ut skolan.

– Jag tror att vi hinner få upp det på nästa möte, säger Peter Bergman.

Åre kommun måste bygga ut skolor och bygga nya förskolor för omkring 65 miljoner kronor för att klara lokalbehoven. Än så länge har inte kommunfullmäktige tagit några beslut om hur mycket som ska investeras men Peter Bergman tycker att skolan i Mörsil måste åtgärdas först.

Det är allt fler barn i Åre kommuns skolor som gjort att läget blivit så akut. I Mörsils högstadieskola finns behov av fler lokaler och i Åre skola behövs nya klassrum. Och även om man bygger ny småskola i Duved måste högstadieskola åtgärdas eftersom många klassrum är så små. I Järpen finns inget överskott av skollokaler trots att högstadieskolan flyttade härifrån för några år sedan.

Peter Bergman tycker att det kan behövas en skolutredning för att få grepp om läget.

– Det är inget som jag har tagit upp på nämnden men jag tror att vi måste titta över alla skolor.