Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnarbete kan löna sig

Förra veckan rapporterade vi om tio ungdomar som sommarjobbar i Skålan med att förbereda inför Cypakutsi.

På sommaren är det vanligt att ungdomar arbetar några veckor för att tjäna pengar. Arbete arrangeras både av kommunen och privata arbetsgivare.

Steka hamburgare, sätta plant eller rensa i rabatten är kanske inte en glamorös sysselsättning för en hormonstinn 15-åring. Men aktuell forskning visar att det betalar av sig bra i framtiden.

En nyligen presenterad vetenskaplig studie visar att desto fler timmar en 15-åring lade ned på att arbeta extra, ju bättre förutsättningar på arbetsmarknaden hade hen i framtiden.

Särskilt positivt var det om 15-åringen arbetade extra efter skolan och innan läxläsningen på kvällen. Eftersom tonåringen då förbättrade sin förmåga att planera vardagen.

Arbetar man för mycket har det däremot en motsatt effekt. Mer än 43 arbetade timmar i veckan under sommarlovet och 33 timmar i veckan under skolgången hade en negativ påverkan på 15-åringarna.

För unga kan den kortsiktiga belöningen av att sysselsätta sig med ingenting ett helt sommarlov ofta ses som roligare än att arbeta.

Det är därför viktigt att nämna de bättre och mer långsiktiga belöningarna som väntar i vuxenlivet. Att arbeta extra under sommarlovet ska därför inte underskattas.

Värdet av arbete är högre än de tusenlappar man tjänar. I en arbetsmiljö lär man sig viktiga steg mot vuxenlivet. Till exempel de sociala koder som gäller. Komma i tid, göra rätt för sig, utveckla en arbetsmoral och ett myndigt förhållningssätt inför uppgifter.

Sommarjobb kan dessutom utveckla sig till ett extrajobb vid terminsstarten. Och man har därmed, öppnat upp en första viktig dörr in i arbetslivet och sysselsättning efter slutförda gymnasiestudier.