Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barndomskamrater i Solna – nu elitspelare i Jämtland

Splittrade efter nästan ett halvt liv bredvid varandra.
Nu återförenas Jesper Eliasson och Niklas Larsson i Jämtland.
– Jag tror vi träffades första gången i fjärde klass, säger Niklas Larsson.

Knappast någon hade kunnat spå den här utvecklingen här för några år sedan.

2012 blev Niklas Larsson utsedd till årets rookie i Basketligan efter en spännande säsong i Solna. Där hade han Torbjörn Gehrke som coach och Jesper Eliasson som jämnårig kompis i truppen.

Pusselbitarna gled sedan ifrån varandra. Gehrke slutade i Solna efter den säsongen, Larsson tog chansen i LF Basket inför förra säsongen och Eliasson blev kvar i Solna.

Nu är plötsligt alla i Östersund och väntar på tisdagens seriepremiär.

– Allt som Gehrke sa om Jämtland lät väldigt intressant. Efter året i Solna har vi haft kontakt och nu när han kom hit ville han ha med mig. Allt med hur jag skulle få spela till en flerårsplan ... det kändes spännande. Jag har fått flytta hemifrån för första gången också, berättar Jesper Eliasson, som nu hunnit fylla 20.

För jämnårige Niklas Larsson blev det inte som tänkt i fjol. Minuterna blev få och rollen inte som han hade tänkt i Fredrik Joulamos LF-lag.

Larsson och LF kom överens om att bryta tvåårsavtalet i förtid.

– De ville inte hindra mig från att gå när jag hade haft ett sådant år. Det här kändes som rätt val, säger Niklas Larsson.

Nu är han och Jesper Eliasson stor del av det generationsskifte som Torbjörn Gehrke försöker genomföra. Unga svenska spelare ska ta plats i lagbygget och på sikt hjälpa Jämtland till nästa nivå.

– Jag tror vi träffades första gången i fjärde klass, jag och Jesper. Sedan dess känns det som att vi spelat basket typ varje dag ... jag vet inte hur många matcher det blivit genom olika ungdomslag i Solna, ungdomslandslag och så i basketettan. Hur mycket som helst, säger Niklas Larsson.

Senast i somras, när de spelade U20-EM för Sverige tillsammans. Sverige ramlade ur slutspelsgruppen, men den nya Jämtlandsduon var ledande spelare i laget som fick brottas med Europas bästa unga spelare.

Ni orkar fortfarande med varandra då?

– Haha, jo men vi är lite olika både på och utanför planen. Så vi kompletterar varandra bra, säger Niklas Larsson.

På planen är Larsson, 199 centimeter, mest hemma på positionerna två och tre.

– Jag är en två-trea, spelar ingen roll vilket som. Jag är en skytt och coachen vill att jag ska göra poäng. Men jag är även rätt stor för min position och kan spela bra försvar.

Jesper Eliasson:

– Det jag har hört är att jag är en smart spelare som är svår att ta sig förbi, säger han med ett klurigt flin.

– Jag är nog som så att jag använder mer hjärna än att jag är den som hoppar högst på planen. Sedan har Gehrke ändrat på mitt skott. Tidigare har jag skjutit ganska mycket med två händer. Det har vi slipat på och fått bort vänsterhanden, säger Jesper Eliasson, främst en fyra med sina 203 centimeter men som gärna söker sig ut från korgen för att lossa sitt skott.

I dagens trupp är det Johan Rönström som Eliasson liknar mest i spelprofil och de kommer troligen att få slåss om samma minuter.

Niklas Larsson ser främst ut att få dela speltid med Andreas Karlsson.

– Jag och Andreas har startat två matcher var av de fyra första träningsmatcherna. Jag vet att jag kan få spela mycket om jag når min kapacitet, säger Niklas Larsson.