Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnen deltog i samhällsplanering

På onsdagen bjöd Östersunds kommun ut 20 villatomter i Fjällmon till försäljning. Området invigdes på plats av barnen som varit med i planeringen.

– Det känns bra, sa 13-åriga Mathilda Lindberg som assisterade 8-årige Max Johansson när han klippte av det blågula tygbandet.

När hon gick i 4:an på Fjällängsskolan och han sista året på Ottfjällets förskola så startade detaljplanearbetet för Fjällmon.

Under våren 2011 gjorde barnen i 4A och B och förskolebarnen modeller med hus, skogsområden, lekplatser och annat.

Den 12 april 2011 visade den då 6-åriga Thea Gustafsson ett stort flygfoto av Fjällmon. På områdena med skog hade hon och andra barn klistrat bilder av lekande barn, barn som grillar och pulkaåkande barn.

– Så att de inte bygger några hus där, förklarade hon.

På onsdagen kunde hon se att det finns gott om skog kvar runt det område där villor, och så småningom radhus, ska byggas.

– Det känns bra att vi står här, sa Thea.

Hon går nu i 2B på Fjällängsskolan och där klasskamrat med bland andra Max Johansson.

– Barnen har pekat ut bra ställen som vi ska bevara. Och det har vi gjort. Det är ravinen, klätterträdet, pulkabacken och äventyrsskogen, sa Mona Modin Tjulin som är socialdemokratisk ordförande i miljö- och samhällsnämnden.

De 20 villatomterna är mellan 1 008 och 1 541 kvadratmeter stora och kostar mellan 350 000 och 400 000 kronor.

I nästa etapp ska ytterligare 12 villatomter bjudas ut till försäljning.

Om allt går enligt planerna ska något byggföretag då redan ha köpt området intill villorna och satt i gång att bygga de åtta radhus som får plats där.