Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnen fick huvudrollen under husdjursdagen

Många ville klappa de hästar, kor, grisar, getter och andra djur som visades upp på Alsens husdjursdag i söndags.

Hillevi Fritjof Winberg sträcker in en näve hö till en av hästarna i hagen. Under dagen har hon kollat på alla de djur som visas och ska snart ska hon få rida på en av hästarna.

– Hästarna eller kaninerna var bäst, säger hon.

Många av hennes kompisar gillade också trollkarlen som uppträdde tidigare under dagen. Renen Frost är också populär.

Hillevi var en av de närmare 1600 besökarna på Alsens husdjursdags som arrangeras för femtonde året i rad av Alsens och Rödöns LRF (Lantbrukarnas Riksförbund). Förra året hade de mellan 600 och 700 besökare.

– Det är fantastiskt och det bästa är att de flesta verkar vara här för första gången, säger Andreas Axelsson som är ordförande i Alsens LRF.

Arrangemanget är ett av de största som LRF anordnar lokalt och i dag arbetar drygt 40 funktionärer för att få husdjursdagen att rulla. Utöver djurklappning, ankrace, hölassåkning och andra familjevänliga aktiviteter bjuds det på en annan dimension med paneldiskussion om lantbrukets framtid.

– Dagen är till för familjerna och barnen, men budskapet är att marknadsföra de gröna näringarna, säger Andreas Axelsson.

I år är det rekord för antalet djurraser som visas upp. Hästar, kor, ankor, getter, grisar, kaniner, hönor och många fler. Det tycker Nina Andersson på LRF är extra roligt.

– Det är nog få ställen man får vara så nära djuren och klappa dem. Vem kan göra det nuförtiden? säger hon.

Mimmi har slagit sig ned mellan smådjursburarna och är ett av de barn som hittat ett favoritdjur under dagen.

– Kaninerna är gulligast, säger hon.