Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnen mötte tomten

William Magnusson, 5 år och från Ås, är övertygad om att tomten kommer med julklappar också i år.
– För han har ju så många tomtenissar!

– 100 000, lade han till.

Han och 3-åriga lillasystern Eila Magnusson var två av hundratals barn som under lördagen köade till tomten inomhus vid elden i ”Tomtens gård”.

Tomten som har sitt julklappslager i Mo en halvmil söder om Lit, i närheten av där Sven Hellström bor, lyssnade och tog emot önskelistorna.

– Jag vill ha smålego och en tårta. En brun leksakstårta, sa Eila.

– Tjuvlego, polislego och guldpärlor. Fast jag glömde skriva stavar, sa William.

Ett snöbollskast därifrån hade 2,5-åriga Oda Lilja-Lund något drömskt i blicken när hon satt på shettlandsponnyn "Torped" från Djur och Kulgården.

– Just nu är det här min häst, sa hon till sin mamma Anna när Ellen Pettersson från gården med djur i Torvalla varsamt ledde Torped runt en liten sväng.

Ytterligare ett kast därifrån, ett långt, utanför Hackåsgården stod de sju hantverkareklädda julgranar som tävlade i årets upplaga av ”Gran Prix” som anordnas av Jämtland/Härjedalens Hemslöjdsförbund.

– Jag tycker att den här är finast. För att den är guldig, sa 7-årige Pontus Eriksson från Dvärsätt om granen ”Lulux energigran” som bland annat hade gyllene runda skivor hängande från grenarna.

Hans 5-årige lillebror Oscar Eriksson pekade bortåt mot gran nummer 5, ”Egen härd är guld värd” med hängande guldnycklar.

– Det är coola nycklar.

I snöslasket och halkan under lördagen var det en strid ström av människor, i alla åldrar, som löste in sig. Och Jamtlis arrangemangsansvariga Anna-Lena Ståhl hoppades att antalet besökare under fredagen, lördagen och söndagen skulle nå upp mot rekordnoteringen 22 000 personer. Det blev ungefär 22 500.

Det var 206 försäljare och det gick att köpa allt från tovade prydnadstomtar till rottingkorgar, till tunnbröd och till strutskorv. Och kolbullar förstås.

Men lyckligast var kanske den lilla flicka som svängde med sin upphittade granruska på väg från Jamtli. Hon kan ses på ÖP:s Instagramkonto ostersundsposten.