Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BARNENIDROTTENOCH ÖP

/

Annons

svenska jantelag, ”du ska fan inte tro att du är någonting”, fungerar tydligen lika bra på barn och ungdomar... patetiskt! Oj oj oj, gud, inte kan vi väl säga att en 12-åring gör något bra utan att säga att han/hon inte har någon fritid. Hon måste vara en produkt av hets och krav, för inte kan det väl vara så att en 12-åring har egna krav på sig själv och egna mål med sin idrott?

Nolervik, vill du inte mer än såhär med din journalistik, så lägg ner!

skulle haft så många som 100 aktiva ungdomar om man inte bedrivit en verksamhet som passar för alla nivåer. Tycker att ditt inlägg är ett hån mot alla eldsjälar som lägger ner massor av oavlönat arbete för att ge ungdomarna en meningsfull sysselsättning. Ås IF är ett föredöme både för Pingissverige och för breddidrott i allmänhet.

Emelie!! Du är en jämte att vara stolt över! En tjej som tävlar för Jämtland, och som för första gången i bordtennis tar hem sm-guldet, inte uppskattas av alla. Hur kan det vara möjligt att se något som helst negativt i tävlande ungdomar? Ska man se det krasst så är ju faktiskt hela livet en typ av tävlan. Ge henne i stället det beröm och uppmärksamhet som hon förtjänar!

glad över att få läsa den här artikeln. Jag har under årens lopp sett många lovande ungdomar falla offer för tävlingshetsen och slutat i tidig ålder eller varit slutkörda vid seniorålder.

Ungdomar i 12-årsåldern bör i första hand inte fokusera på resultaten, utan att trivas i den idrott man utövar och ha roligt. Visst har Emelie rönt fantastiska framgångar som naturligtvis ska uppmärksammas, men med tanke på hennes ålder bör vi också vara återhållsamma. En duktig 12-åring behöver inte alls vara en produkt av hets och krav, men att kalla henne ”storstjärna” redan nu är att sätta orimligt höga krav.

Ungdomsidrotten ska vara stimulativ, rolig och någorlunda lekfull och därför behöver vi inte heller alltid sätta fullt fokus på resultaten. Hur ofta frågar vi inte barnen ”Hur gick det?” i stället för ”Var det roligt?”? Det är klart att det ska rapporteras resultat från ungdomsidrott, men med måtta. Det här handlar inte om jantelagen, det här handlar om barnidrott.

usel tajming. Skulle man inte kunna glädjas åt Emilies och Ås IF:s framgångar, och ta diskussionen om elitsatsning för ungdomar en annan gång? Hur tror du förresten att man blir duktig Stefan? Du är ju själv gammal idrottsman. Vilade du dig i form? Som medlem i Ås IF kan jag bekräfta det som ”Västerbottning” spekulerar kring.

Ås IF har en fantastisk ungdomsverksamhet, man elitsatsar inte på bekostnad av breddverksamheten. Man gör både och. Det är därför klubben är så framgångsrik. På längre sikt kommer du att märka att det finns en bra återväxt säkrad genom en klok och lekfull satsning på de unga spelarna. Eftersom de har roligt på träningarna, så kommer även de att bli duktiga om några år. Att du understår dig att klanka på klubbens eldsjälar utan att veta hur de jobbar! Du borde be Anna-Carin Larsson om ursäkt offentligt! Annars tycker jag att du kan du låta bli att kommentera jämtländsk bordtennis i framtiden.

Stefan. Om vi bara följer de rekommendationer som du skriver om, men skruvar upp dem ett snäpp, så får vi det perfekta samhället. Du själv har ju redan gjort en stor insats genom att i stort sett helt eliminerat idrotten från tidningen, bravo! Ni kan ju kanske ägna en kolumn varje vecka åt ÖFK, men efter det tycker jag det ska vara stopp. Vem vill egentligen läsa om de stackars idrottare med all den press de utsätts för, knappast någon. Du gör ett storartat jobb som sportjournalist, dina föräldrar måste vara väldigt stolta över dig (men det är inget ni ska skriva i tidningen om).

iväg för Riksidrottsförbundets räkning till Wien på en konferens som handlade om barn- och ungdomsidrott. Här visade det sig att svensk barn- och ungdomsidrott ansågs som ett föregångsland när det gäller vår syn på hur denna ska bedrivas. Att man inte satsar på toppidrott från barnsben har varit svensk idrottsrörelses grundsten varpå man har kunnat ha engagerade ledare och frivilliga. Det är inte för sin egen vinnings skull som en förälder lägger ner 15 timmar i veckan i en förening, utan för barnens skull.

Börjar vi segregera bra och mindre bra barn i tidig ålder så kommer detta att rasa. Vilken förälder stannar kvar som ledare i en klubb där barnet har gett upp på grund av elitism?

Visst ska vi ha SM även för barn, men, precis som Riksidrottsförbundet säger, och som ÖP ställer sig bakom, det är bredden som är det fundamentala för barn under 12. Om inte annat så kommer vi hamna där Syd- och Mellaneuropa är i dag med heltidsanställda klubbtränare. Men det kanske det är värt att lägga 5 000 kronor i månaden, 12 månader om året på.

har inte fattat någonting. Stefan, du är det bästa som hänt idrottsjournalistiken i Jämtland på länge. Fortsätt och nagelfar negativa ryggmärgsbeteenden som vi annars inte reflekterar över. Det resultatrapande som många så kallade sportjournalister hänger sig åt har inget nyhetsvärde, inget djup. Elitidrott är 1 promille av all idrott. Det finns massor av intressant att läsa om den övriga 99,9 procent av idrotten. Fortsätt att skriva om det.

Mer läsning

Annons