Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnens skidspår i Åre blir till bok

Björnlandet och Vildmarksstigen är två välbesökta barnskidspår i Åre. Nu har spårens skapare Anders Suneson skrivit och illustrerat en barnbok om djuren.

Boken har smygpremiär i morgon.

Stor-Åke har tappat sina stavar. Letandet börjar i Vildmarksstigen i Duved där skidåkaren Pelle ger sig ut i spåret. Älgen tipsar om att ta skidbussen till Åre Björnen, där Stor-Åke själv har börjat leta. Under letandes gång möter vi de djur som står längs de två skidspåren. Boken bjuder även på texterna till de sånger som Gustav Hylén skrivit till Vildmarksspåret.

Boken "Bröderna Bäver och Stor-Åkes stavar" har premiär på café Grädda i Åre i morgon. Varje fredag de kommande fyra sportlovsveckorna kommer boken läsas högt då barnens after-ski arrangeras.

– Jag har gjort två unika spiralbundna exemplar av boken, säger Anders Suneson och fortsätter:

– Det här är ett test, kan man säga, för att se om barnen tycker att det är kul.

Gräddas ägare, Daniel Matthias, kommer läsa boken högt för barnen. Anders Suneson har tryckt upp 12 stora bilder ur boken som pryder caféets väggar. Om barnen tycker att "Bröderna Bäver och Stor-Åkes stavar" är bra finns det en chans att den trycks upp i fler exemplar.

– Absolut, det är ett mål. Jag kan tänka mig att trycka upp den i en mindre upplaga, säger Anders Suneson.

Han har ett eget förlag, Tecknade Bilder, där han i så fall kommer trycka den. Att boken skulle kunna slå nationellt tror han däremot inte.

– Det är så väldigt lokalt och jag tror att det är en produkt som möjligen kan säljas i skidbutikerna i Åre. Om man inte har åkt spåren så är man nog inte så intresserad.

Björnlandet i Åre Björnen och Vildmarksstigen i Duved invigdes säsongen 2004/2005. När barnen åker längs spåren kan de hälsa på både renarna i renorkestern, Hasse Haren som är ute på jakt och Björnbarnen som går i skidskola.

Stor-Åke står till vardags i Åre Björnens barnskidområde.