Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnfamiljen trivs i byn som blev bok

En mulen förmiddag i december åker vi genom Gastsjön, glesbygdsbyn med många unga och låg medelålder. Inte en levandes själ syns till. Men inte heller en bygata i Grekland skulle vara befolkad och livlig om snön låg gråkall på marken, och gryning och skymning flöt ihop.

Framför himlen finns en gul sol, ovanför ingången till bygdegården som fram till mitten av 1950-talet var en stor skogsarbetarbarack vid Gammelbodarna åtta kilometer väster om Gastsjön.

Inne i Gastsjöns bygdegård 16 december 2008 är stämningen varm mellan tre av byns 1940-talsbarn som på senare år lärt känna varandra ännu bättre, under arbetet med boken om Gastsjön.

– Vi har bråkat och haft olika åsikter. Det har fört oss samman, säger 67-åriga Runa Westman och tittar på ett år äldre Sigbritt Eriksson och tre år yngre Börje Engdahl.

De tycker inte att de grälat värst mycket. Men alla tre är mycket stolta över den 272 sidor tjocka boken om Gastsjön som de skapade bland annat med hjälp av fotografier på de ungefär 40 fastigheterna i byn, och 22 bröllopsfotografier från 1920-talet och framåt.

har även skrivit en hel del i boken, bland annat om Gassjölandet som på 1700-talet var byns föregångare och om hur byn omväxlande hetat Gastsjön och Gastsjö för att nu heta Gastsjön.

Rune har intervjuat många människor och letat upp gamla foton och annat bakgrundsmaterial.

Av de tre är det numera enbart återflyttade Sigbritt som bor i Gastsjön. Men det är cykelavstånd till Börje i Kälarne, 12 kilometer öster om Gastsjön, och till Runa i Svedje en halvmil norr om Kälarne.

Ända fram till 1945 fanns det skola i byn som då hade drygt 100 invånare, livsmedelsaffär, post och kraftstation.

Sigbritt berättar att en tredjedel av byns nuvarande befolkning, 12 av 35, är barn och ungdomar som bor hemma.

– Inte är det så många barn här, säger per telefon författaren Anna Wahlgren som fött nio barn.

Från en årsgammal flicka som bor i ”Bygget” i byn och från 1-åriga Emma Nilsson-Sundin och hennes 3-åriga storasyster Stina är det ett hopp på mer än tio år till nästa mest jämnåriga barn. Och bland de 12 unga finns även någon som nyligen gått ut gymnasiet och som fortfarande bor hemma. Men medelåldern är låg som i en storstadskommun.

– Det här är mina kompisar, säger Stina Nilsson-Sundin och visar på de övriga i familjen som sitter runt köksbordet när den skogsinbäddade byn blåtonas av decemberskymningen.

jämnåriga vänner, på Ånäsets förskola i Kälarne. Där börjar nu också lillasystern Emma.

Hur kom det sig då att Emma, Stina, pappa Stefan Sundin och mamma Jenny Nilsson blev hyresgäster i ett rödmålat, timrat hus i Gastsjön?

– Det är ditt fel. Du har alltid sagt att du ska bo i Gastsjön när du blir stor, säger Jenny till Stefan.

Men hon ler och fortsätter:

– Vi trivs mycket bra. Vi är lite för oss själva. Samtidigt har vi inte så långt varken till Kälarne, Bräcke eller Hammarstrand.

– Mor min är härifrån, berättar Stefan.

Allt som oftast under barndomen och uppväxten hälsade han på hos morföräldrarna Stina och Erik Eriksson, och redan som litet barn bestämde han sig för att flytta till Gastsjön.

Han kör skogsmaskin och är anställd av JämtZäta skogstransporter AB i Stugun. Jenny som är föräldraledig kommer från Hällsjö mellan Kramfors och Sollefteå.

Dottern Stina längtade före jul mycket efter att få åka till mormor och morfar, Inga och Nils Nilsson, och att få bada i badhuset i Kramfors tillsammans med mormor och mamma.

– Det gör ingenting om man blir blöt.

med snö i pannluggen och rimfrost i grimman i en vinterhage skvallrar om hemvisten för travtränaren Hans Solström.

I ett stort gult hus lever han sedan tio år tillbaka tillsammans med illustratören Annakarin Wennerberg. Liksom Jenny Nilsson är hon inflyttad från Västernorrland.

Född och uppvuxen på Alnön flyttade Annakarin när hon var drygt 20 år gammal in till Sundsvall, för att 1997 följa föräldrarna i spåren och flytta till Strömsnäs öster om Stugun. I en stuga på gården hos föräldrarna startade hon eget som illustratör.

Till sommaren 2008 tog hon examen som industridesigner efter tre års studier vid Mittuniversitetet i Östersund.

– Jag håller på att ta fram en produkt för ved utomhus och inomhus.

Kanske kan vedprodukten bli en ny del av hennes företag där hon just nu ägnar en hel del tid åt att illustrera en bok om herrgården Tagel i Moheda i Småland.

Det är när hon ska flyga till Växjö, fyra mil sydväst om Tagel, eller när hon ska resa långt åt något annat håll som hon kan känna att hon bor lite avsides. Och ibland längtar hon till kusten och havet.

– Men jag tycker att det är skönt här. Jag tycker mycket om att vara ute. Det är en frihet.

uppdrag var omslagsillustrationen till boken om Gastsjön. Det blev en vattenfärgsmålning av utsikten från andra våningen över ett gårdshus och över uthus.

Det var Sigbritt och Runa, som på stående fot bestämde sig för den illustrationen för bokens förstasida och baksida när de var hemma hos Annakarin.

Det var fler än 80 personer och proppfullt i Gastsjöns bygdegård när boken ”Gastsjön” presenterades på kvällen 19 december, och illustrerades med skådespelet ”Fyra damer” där tre färgstarka kvinnor ur byns historia samtalade med den nutida Karin Holmberg.

– Det är roligt samtidigt som det är lite jobbigt. Men man får bjussa på sig själv, sa Karin under repetitionen vid ÖP:s besök.

Under spelet drack hon och de historiska Gastsjödamerna ”Pickadong”. Det var den rödvinsdryck som forbönderna hade med sig från Stockholm.

Och de fyra damerna talade om livet, kärleken, barnafödandet och döden. Och om karlarna.