Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnmorska anmäler bröstcancer som arbetsskada

I Danmark klassas nattarbete som ökad risk för bröstcancer.
I Sverige pågår forskning i ämnet.
Nu har barnmorskan Astrid Bjerkås i Sundsvall anmält sin bröstcancer som just en arbetsskada.

Annons

– Hade jag arbetat i Danmark hade jag fått det klassat som arbetsskada. Men här i Sverige verkar ingen vilja ta det på allvar, säger Astrid Bjerkås.

Hon fick sin bröstcancerdiagnos för 1,5 år sedan. Det handlade om en elakartad cancer som inte hade spridit sig och därefter har hon fått cellgifter, strålning samt operation.

– Jag blev färdigbehandlad i januari i år och nu jobbar jag för fullt och känner mig pigg, men det är en stor risk för återfall de första två–tre åren, säger Astrid Bjerkås.

Själv har hon jobbat natt under cirka 25 år och hon säger att hon inte är ensam bland sina nattarbetande kollegor om att ha fått just bröstcancer.

– Det är sju stycken kollegor som under de senaste 16 åren har fått bröstcancer, säger hon.

Och då talar hon om en arbetsstyrka på cirka 70 personer.

– Det är många som drabbats på min klinik. Även om det är under många år så är det inte en så stor arbetsplats och väldigt många tycker jag, fortsätter Astrid Bjerkås.

Tror du att det finns en koppling mellan nattarbete och ökad risk för bröstcancer?

– Det är jag helt övertygad om. Bröstcancer ökar dessutom och jag tror det kan ha en jättestor betydelse. Numera jobbar jag jättefå nätter, säger Astrid Bjerkås.

Själv skulle hon vilja ha tillbaka den schemamodell som innebar att ju mer obekväm arbetstid man jobbade, desto mer arbetstidsförkortning fick man.

– Det borde vara så självklart att det måste vara mindre skadligt att jobba färre nätter. För man känner av just den här omställningen, det är den som tar på en. Och vissa människor klarar inte ens av att jobba natt, säger Astrid Bjerkås.

Hon har även anmält sin bröstcancer som arbetsskada. Hon inser att i dagsläget är chansen liten att få rätt, men hon hoppas i alla fall sätta mer fokus på frågan.

I Danmark krävs det att man har jobbat minst ett nattpass i veckan i 20–30 år för att få sin bröstcancer erkänd som en arbetsrelaterad sjukdom.

Margaretha Sandström, Vårdförbundet huvudskyddsombud för vårdområde opererande, är själv oroad över riskerna med nattarbete.

Men hon menar att det överlag kan vara kan vara svårt för hennes medlemmar att få problem klassade som arbetsskador

– Jag upplever att många får arbetsskador, men att man sedan inte får det klassat som arbetsskador, säger Margaretha Sandström.

Artikeln kommer från Sundsvalls Tidning.