Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnmorskor firade gammal yrkesutbildning

Så här är man inte van att se barnmorskor på jobbet. Under fredagskvällen firar de att deras yrkesutbildning är 300 år i Sverige.

Barnmorskor från förlossningen, BB och från BVC samlades i kväll på Stocke Titt för att äta, och fira sin 300 år gamla utbildning som visar att Sverige var ett av de första länderna som började utbilda de som skulle förlösa.

Ingrid Haglund är samordningsbarnmorska i länet och hon hade med sig färsk statistik som hon berättade om under kvällen. Efter den stora ökningen av plötslig spädbarnsdöd i landet har det lagts fram teorier om att det beror på snusande mammor eller rökning.

Hennes siffror visar dock att den ökning av unga kvinnor som röker ännu inte slagit igenom till att bli gravida som röker i länet. Något som barnmorskarna befarar kommer om några år när dessa kvinnor blir med barn.

– Jag är orolig. Unga kvinnor har börjat röka mer och det är trist, säger Ingrid Haglund.

Hon tror att det kan finnas en tredje förklaring på varför plötslig spädbarnsdöd plötsligt blev vanligare från ett år till ett annat. Råden om att spädbarn ska ligga på rygg upprepades jämnt när de var nya. Nu har de funnits i minst 20 år och kanske tar man dem för givet, menar Ingrid Haglund.

– De behöver upprepas. Spädbarn ska ligga på rygg, säger hon.

Bildtext

Kristina Jonsson och Ingrid Haglund är två av länets cirka 60 barnmorskor som i år får fira att deras utbildning är en av Sveriges äldsta, 300 år gammal.