Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnmorskor riskerar få stressyndrom

Läkare och barnmorskor som varit med om allvarliga händelser vid förlossningar riskerar att drabbas av långvarig psykisk stress, utbrändhet och till och med posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, visar en ny studie.

Det visar en ny enkätundersökning bland cirka 700 läkare och 1 500 barnmorskor, som Upsala Nya Tidning tagit del av. Även om det är ovanligt att barn eller mammor skadas svårt eller dör i samband med förlossningen har en majoritet av läkarna och barnmorskorna i undersökningen varit med om det.

Fyra av tio uppger att de känt sig rädda, hjälplösa, panikslagna eller hotade i sin yrkesidentitet i samband med en sådan upplevelse. Var sjätte läkare och var tionde barnmorska har fått så svåra stressreaktioner att det helt eller delvis motsvarar PTSD.

Men i dag får personalen inte det stöd de behöver för att bearbeta sina traumatiska upplevelser.

– Det är även en fråga om patientsäkerheten, säger Ulf Högberg, professor i obstetrik och gynekologi vid Uppsala universitet, till UNT.

Med ett anslag från Afa Försäkring på två miljoner kronor hoppas forskarna bakom undersökningen kunna utveckla ett stödprogram för personal som varit med om allvarliga händelser vid förlossningar.

TT