Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnpeng hotar föräldra­kooperativ

Föräldrakooperativ är hotade. Bräcke kommun har gjort om bidragssystemet vilket har lett till dålig ekonomi för de små kooperativen.

Föräldrakooperativet Hyllan i Sörbygden, utanför Kälarne, brottas med en allt sämre ekonomi. I dag är åtta barn inskrivna i verksamheten som håller till i bygdegården. Två barnskötare arbetar där.
– Det har blivit väldigt kämpigt, säger mamman Malin Lindstein, som även är ordförande i föräldrakooperativet.
Efter årsskiftet ändrades bidragssystemet för förskoleverksamheten. Tidigare gjorde föräldrakooperativen en budget som kommunen godkände. Numera får föräldrakooperativet en barnpeng som följer med varje barn. Hyllan får 78 200 kronor per barn och år i förskolan och 26 500 kronor per barn som går på fritidsverksamheten där. Pengarna ska räcka till allt utom hyran.
– För förskolor med få barn på småorter är det svårt att få ekonomin att gå runt, säger Malin Lindstein.
För föräldrarna som bor i Sörbygden med omgivning är förskolan oerhört viktig.
– Alla föräldrar som har barn i förskolan har egna företag och arbetar på orten. De skulle drabbas om de skulle tvingas åka till Kälarne tre mil bort. Det blir mycket tid som går åt till resande, säger Malin Lindstein.
Föräldrar som hoppar in och arbetar gratis på kooperativet är en variant.
– Men det är inte säkert att föräldrar har tid med det. De har ju arbeten och företag att sköta, säger Malin Lindstein.
Gunilla Larsson som arbetar som barnskötare på Hyllan är orolig för framtiden. Hon och den andra barnskötaren är varslade.
– När vi har träffat representanter från Bräcke kommun så känns det som om de gör allt för att få bort oss, säger hon.
Förskolekooperativet har sökt bidrag från kommunen – motsvarade en heltidstjänst under sex månader. Men de har fått avslag eftersom kooperativet har ett eget kapital.
Även föräldrakooperativet Hungegården i Bodsjöbygden har sökt bidrag från kommunen – drygt 68 000 kronor. Tjänstemännen i kommunen har avslagit begäran men kommunstyrelsen tycker att beslutsunderlaget var för dåligt och har återremitterat ärendet.
– Vi har begärt en struntsumma. Den kooperativa andan kvävs i Bräcke om vi inte får hjälp, säger Maria Karlsson, som är ekonomiansvarig på kooperativet.