Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barns allergi var svår njursjukdom

Barnet fick allvarliga svullnader runt ögonen och en förälder sökte hjälp på en hälsocentral i länet.

Ordinationen blev ögondroppar mot allergi. Det var i maj 2013.

När föräldern ringde den närliggande barnavårdscentralen tre veckor senare och berättade att det lilla barnet åter var svullet kring ögonen så framkom det att barnet ätit fisk både då och vid det tidigare tillfället med svullnad.

Barnet bokades in på en tid tre veckor senare när en specialist på allergisjukdomar fanns på barnavårdscentralen.

Specialistläkaren remitterade barnet till barnmottagningen på Östersunds sjukhus, på grund av att det växte så dåligt och på grund av "allergin".

Men knappt en vecka senare så kontaktade föräldern åter hälsocentralen, för barnet hade svullnat mer än någonsin runt ögonen.

Ett urinprov visade att äggviteämnen läckt ut i urinen och barnet remitterades akut till barnmottagningen.

Det visade sig att barnet inte var allergiskt utan hade drabbats av "idiopatiskt nefrotiskt syndrom", en njursjukdom som obehandlad kan leda till bland annat allvarliga vätskeansamlingar i kroppen och andningsproblem.

Barnet fick rätt behandling och landstinget anmälde felbehandlingen och tidsfördröjningen till Inspektionen för vård och omsorg.

Inspektionen pekade i sitt beslut i december i fjol på flera brister:

• Det blev dålig helhetsbedömning när både en hälsocentral och vårdcentral var inblandade.

• De hade olika journalsystem.

• När diagnosen allergi väl var satt fördröjde den omprövandet om det kunde handla om något annat.

När felbehandlingen upptäcktes mejlade barnhälsovårdsöverläkaren direkt ut information om att vara öppen för flera sjukdomstillstånd om ett barn drabbas av svullnad runt ögonen.

Inspektionen berömmer detta, liksom att landstinget omgående bestämde att satsa på utbildning för att undvika liknande vårdmissar.

Den noterar också att landstinget i år kommer att övergå till ett och samma journalsystem.