Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnyoga gör att de har lättare att prata om känslor

/
  • På olika platser runt om i landet arrangerades i går barnklasser i yoga, bland annat i Östersund där Åsa Halvarsson undervisade. Tanken med dagen är att fler barn ska upptäcka yoga.
  • En av alla som provade på yoga var femåriga Silje Hägglund från Stugun. Hon säger att hon blev avkopplad och det tyckte hon om.

Som båtar gungade de fram och tillbaka på havet när Barnyogadagen arrangerades igår. Med glädjen i fokus fick de prova på meditation och avslappning.

– Det var skönt att koppla av, säger Silje Hägglund, 5 år, från Stugun.

Annons

Barn från föräldrakooperativet Åtegården i Stugun och föräldrakooperativet Litsongen befann sig i går i Östersund för att prova på yoga. De deltog därmed i projektet Barnyogadagen, som handlar om att få unga att upptäcka yoga. Runt om i Sverige arrangerades barnyogaklasser, och en av de som deltog var femårige Alfred Jämtegård från Stugun.

– Jag tycker att det var roligt med meditationen och alla rörelser, säger han.

Även Silje Hägglund uppskattade aktiviteten.

– Vi fick koppla av och det var skönt, säger hon.

Åsa Halvarsson, som undervisar i yoga, tycker att det är viktigt att barn upptäcker den här typen av övningar.

– Jag tror att det kan hjälpa barn att hitta ett lugn i sig själva. Det är viktigt att de tar hand om sig och lär känna sig själva. Många äldre klarar inte av det och då slutar det med att man går in i väggen, säger hon.

Åsa Halvarsson vill se att man jobbar mycket mer med yoga inom skolan. Hon tycker att man i Sverige är betydligt sämre på det jämfört med exempelvis USA, där yoga inom skolan är väldigt vanligt.

– Det kommer att ske en förändring. Jag både tror och hoppas på det, säger hon.

Men på Föräldrakooperativet Åtegården används faktiskt yoga i pedagogiskt syfte.

– Det handlar om olika andningsövningar och det gör att barnen blir lugna. Vi ser också att barnen får lättare att prata om känslor, säger förskoleläraren Birgitta Andersson.

Annons