Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barock plus rock blir explosiv kördynamit

– Ha-le-lu-ja, låter det­ lite halvlojt och dalande.


Orkesterföreningens dirigent Orwar Eriksson vevar med båda armarna och spänner ögonen i de dryga hundratalet gymnasisterna:

– Ja men kom igen nu då!

Det tar skruv direkt.

Plötsligt lyfter Händels Hallelujah rätt upp i taket. Orwar vevar vidare, kören trycker i ännu lite extra och dirigent Eriksson har inte svårt att berömma gensvaret han får:

– Bravo!

eftermiddag i aulan på Palmcrantz. Bara två dagar kvar till årets höjdpunkt för skolans alla musikesteter – den stora Vårföreställningen.

– Vi gör offentliga föreställningar på Folkets Hus både onsdag och torsdag kväll, dessutom två skolspelningar dagtid på PC och sedan åker vi till Norge för två offentliga konserter där.

är en av skolans musiklärare som håller i projektet och hon har varit med förr. Verkar det struligt nu så kommer eleverna att ta sig samman:

– De är väldigt positiva. Såklart de är tonåringar och kan vara skoltrötta, men samtidigt är de musikintresserade. Det här känns bra.

heter RockBArock och är en mix av nutida rock och klassisk barock.

Programmet innehåller både Vivaldis Gloria och Charpentiers Te Deum samt Halleluja, blandat med U2:s Pride, låtar av Danzig, Deep Purple, AC/DC, Nightwish och så ett block med Queen där ”Bohemian Rhapsody” blir grädde på moset:

– Den låten är absolut roligast. Svår men häftig, säger både sopranen Malin Stenbäck och basen Andreas Gislason, som går andra respektive tredje året. Andreas tycker fjolårets operatema var småtrist, men gillar detta:

– Rocklåtarna är roligast, men det är kul att pröva barocken också.

– Att ändra sångsättet. Man sjunger på helt olika sätt och det kändes ovant först. Rocken är lite gnälligare och råare.

Både Maria Björs och kollegan Anna Brandt håller med om att detta är det knepigaste:

– Vi tog hjälp av en sångpedagog eftersom det är så skilda sångsätt, vilket ju är nyttigt att få öva.

– Men det är kul att de här musikstilarna ligger ganska nära varandra. Många rockmusiker har hämtat inspiration från barockmusiken.

eleverna handfast social träning när de sjunger tillsammans med 40-talet norska gymnasister från Nord-Österdals videregående skole i Tynset, nära Röros.

Plötsligt utökas kören till 150 personer – plus orkesterföreningen, plus rockbandet. Gästerna bor inackorderade i jämtländska hem i veckan.

Och när de norska eleverna på måndag eftermiddag droppar in i aulan möts de påtagligt varmt med jubel och applåder av sina värdar.

– Vi har tränat under hela våren och det här ska bli intressant, säger Arve Ingmar Rue, en av de norska lärarna.

in sina instrument för att öva rockavdelningen – repetitionerna väntas pågå till 21.30 både måndag och tisdag. Nu är det hårdkörning som gäller:

– Nu ska vi för första gången träna också med hela Orkesterföreningen, det ska bli jättespännande, skrattar Anna Brandt

Trumtakten från Queens ”We will rock you” har hörts från ett angränsande rum. Kvällen är lång.

Kommande helg avslutas projektet i Tynset när ”The final countdown” tonat ut. Vid konserterna finns en enda dresskod – rock. Färg: svart och rött.