Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bärplockarna avhyses för andra gången

Nu har Kronofogdemyndigheten fått in en anmälan om avhysning av de bulgariska bärplockarna i Hoting. Det är Sveaskog som skickat in anmälan och beslutet kommer i morgon.

– När beslutet ska verkställas är inte spikat ännu, men då det är en särskild handräckning kommer den att ske skyndsamt. Troligen i slutet av veckan, säger Karina Öhrberg, teamchef på Kronofogden.

Vid avhysningen kommer Kronofogdemyndigheten, polis och kommun att samarbeta, bland annat för att se till att inga barn har farit illa.

Det är andra gången som samma sällskap blir avhysta. Enligt närpolischef Göran Bergström är det samma bilar och personer som avhystes från tältläger i Delsbo och Ljusdal tidigare i augusti.

Polisen jobbar även med en utredning för att avgöra om människorna är utsatta för brott. Rikskriminalpolisen har tagit kontakt med den bulgariska polismyndigheten för att försöka ta reda på om det handlar om människohandel. Det vill säga att bärplockarna utnyttjas, och att mellanhänder tar förtjänsten.

– Om kilopriset ligger på 17 kronor kilot så finns det exempel där plockarna bara får 5-7 kronor. Det är klart att det är folk som tjänar pengar på det här, säger han.

Men Göran Bergström har små förhoppningar om att de ska lyckas binda någon till brott.