Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bartender med framgång

Emil Åreng från Bräcke röner drinkframgångar i hela världen. I går var han även domare i en bartendertävling i Stockholm.

Genom sin drinkhyllning till Bräcke – "Clearcut cocktail" – tog Emil Åreng tidigare i år en tredje plats i drinkdelen av World class bartender of the year. 

– Det var en deltävling som skulle tilltala alla sinnen. Så till drinken fick man i hörlurar från en björk lyssna till ljudet av mygg och se en bild på ett kalhygge i Bensjö – där jag är ifrån, berättar Emil Åreng.

Tävlingen genomfördes i somras ombord på ett kryssningsfartyg som startade i franska Nice och gick till Barcelona i Spanien, via bland annat St Tropez på Rivieran. Genom att ta sig vidare från såväl Sverige- som Europafinalerna blev Emil en av 44 bartenders att ta sig till världsfinalen.

Där knep han en 11:e plats.

– Rätt bra för en bonnjävel från Bräcke, säger Emil skämtsamt och skrattar.

När ÖP under måndagen når Emil över telefon, pratas vi vid mellan hans bedömningar av finalerna i drinktävlingen "Hernö gin cocktail awards 2013" som ägde rum på Corner club i Stockholm.

Emil Åreng var 19 år när han började som bartender på Hotell Lappland i Lycksele. Sedan dess har han försörjt sig på yrket. Nu är han 26 år och är barchef på Rex bar & grill i Umeå. Han har tävlat kontinuerligt i tre år, och har de senaste två åren varit i det absoluta toppskiktet bland landets bartenders.

– Jag jobbar mycket med lokala råvaror och har ofta lite annorlunda presentationer. Senast gjorde jag en cocktail med kantarell och lakrits, berättar Emil.

En annan av hans drinkar har anknytning Revsundssjön – blandningen heter "Steamboat Alma".

– Eftersom jag är från Bräcke, ville jag göra en hyllning till Stavre där Alma ofta ligger förtöjd. Drinken innehåller flera Norrländska ingredienser och är gjord på en rökig whisky, sirap på fjällkvanne och iscider från Umeå samt angostura bitter. Med den blev jag utvald till de 50 bästa i världen.

-----------------

Receptet på Emil Årengs ”Clearcut cocktail”:

5 cl Singleton Whisky
1 cl Svensk punch
2 cl Råsockerlag
2 stänk Angostura bitter

Rörs ihop med is och silas upp i en träkåsa.

På detta hälls granskum, som görs av:
1 del gransirap (från Skogens sköna gröna i Krokom)
1 del vatten
1 gelatinblad

Rörs ihop under värme till 80 grader. Tillsätts som skum genom en gräddsifon. Då möts det kalla och det varma och det kalla.
Drinken placeras under en glaskupa till vilken man med en rökpistol tillsätter björknäver-rök, så drinken tar smak av röken.
Voila! Färdigt. Sippa och njut.