Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bruesewitz och Cinac – Jämtlands vassa vapen i hemmapremiären mot Luleå

Väntan är över. På fredagskvällen är det dags för den första hemmamatchen i nya Sporthallen. Jämtland mot serieledande Luleå.
– Vi är grymt laddade, säger lagkaptenen Niklas Larsson.

Annons

Mike Bruesewitz har varit sensationellt bra i starten av Basketligan. Amerikanen toppar både poäng- och returligan efter fyra matcher.

Jämtland ställs alltså mot Sveriges just nu bästa basketlag, Peter Öqvists Luleå, som vunnit sex av sina sju matcher. Det lär med andra ord krävas något extraordinärt för att det ska bli hemmaseger i premiären.

Hos Jämtland hoppas man att den nya forwardsduon Mike Bruesewitz och Dino Cinac ska få allt att klaffa direkt i hemmapremiären.

– Båda är väldigt aggressiva och tuffa. Mike gillar mer att skjuta och Dino är mer den som attackerar korgen, säger lagkaptenen Niklas Larsson.

Mike Bruesewitz leder både poäng- och returligan medan Dino Cinac är femma i poängligan.

– Vi är jättenöjda med hur Mike och Dino har spelat i början av säsongen. Just nu känns de som en av ligans bästa kombos, menar Erik Westin, ordförande i Jämtland Basket.

Bruesewitz snittar 24 poäng per match, Cinac har 17 poäng i snitt. Dessutom tar de stor plats i insideområdet och tar cirka 16 returer ihop per match. Jämtland är för övrigt ligans bästa returlag, strax före Södertälje och Luleå.

Dino Cinac har varit väldigt nyttig för Jämtland i början av säsongen. Den kroatiske forwarden snittar 17 poäng per match.

Bruesewitz har faktiskt varit sensationellt bra och från måmga håll pratas det om att han kan vara årets fynd i Basketligan.

Hos Luleå är det mungiporna uppåt efter en förträfflig säsongsstart. Laget spelar snabbt och rörligt och har både bredd och topp i laget.

– Det ska bli jätteskoj att komma till Östersund. Problemet är bara att Jämtland kommer att vara tokladdade, säger Luleåcoachen Peter Öqvist.

Jo, men ni har ett formstarkt lag och dessutom är Jämtland inte inskjutet på de nya, mobila korgarna!

– Haha! Det är bra. Ge mig fler såna saker som kan bygga upp oss.

Det här med de mobila korgarna är ett intressant ämne. Nya Sporthallen har alltså fått två nya och flyttbara basketkorgar. Dessa ska användas på matcher i ligan och i division 1.

Samtidigt kan de inte stå framme hela tiden eftersom Sporthallen även används till skolan och till andra sporter, inte minst innebandy.

– Vi hoppas kunna använda dem för träning några dagar i veckan, berättar Torbjörn Gehrke.

Men då kommer ni inte att kunna bli helt vana vid dem och ha en naturlig fördel när ni spelar matcher?

– Det beror väl på vilken inställning MSN har också. Korgar och plankor är var för sig unika. Hur hårda de är, vilken svikt de har och så vidare. Men vi kommer åtminstone att ha tränat mer på dem än våra motståndare, säger Gehrke och ler brett.

Både Jämtland och Luleå har vässat sina lag jämfört med i fjol. Så här säger Peter Öqvist om årets ”älgar”:

– Jämtland ser riktigt bra ut. Det är det bästa laget de haft på flera år. De är rörliga, snabba, skjuter bra utifrån och är atletiska. Tycker också att de verkar ha en bra kemi i laget.

Läget i lagen

Jämtland: Första hemmamatchen i år och dessutom i en nyrenoverad och utbyggd hall.

– Det är passande att få möta Luleå i premiärmatchen eftersom de, i form av Plannja var maktfaktorn i svensk basket fårn 1990-talets mitt och tio år framåt. Dessutom är det ett lag som kan vinna guld i år, säger Torbjörn Gehrke till Jämtlands hemsida.

Jämtlands headcoach är full av optimism inför fredagskvällen.

– Nu ska vi höja blicken. Vi har från och med nu en Arena, med stort A, som vi kan vara stolta över. Vi har ett lag som kommer att tävla om framskjutna platser i grundserien. Vi har en publik, som förutsatt att vi motsvarar de sportsliga förväntningarna, kommer fylla hallen flera gånger innan slutspelet.

Luleå: Ser riktigt starkt ut. Sex vinster av sju möjliga och serieledning. Peter Öqvist får ut det han vill av laget offensivt (med högt tempo och stor rörlighet) och Luleå gör mest poäng i ligan. Guarden Adam Rönnqvist är den stora profilen så här långt.

– Vi är glada och framförallt med försvaret. Det har gett oss chans att kunna vara lite vingliga framåt. Försvar bygger på rätt attityd och vi har ett gäng med tuffa spelare, säger Peter Öqvist, vars lag är det bästa Luleå haft på flera år.

Kontinuitet, är en förklaring till det.

– Det har växt fram en svensk stomme i laget och vi har även ett spel som rimmar med den basket- och vinstkultur som Luleå haft tidigare. Till exempel under tiden med John Rosendahl. Vi spelar snabbt och rörligt och publiken känner igen sig. Det finns många igenkänningsfaktorer.

Senaste matcher

Jämtland: 2–1 i matcher. 70–81 mot Norrköping, 93–76 mot Malbas, 86–83 mot Nässjö.

Luleå: 3–0 i matcher. 86–77 mot Malbas, 105–98 mot Uppsala, 70–61 mot Nässjö.

Övriga matcherFredag: Umeå-Norrköping, Malbas-Borås. Lördag: Uppsala-Nässjö.

Statistik

Poäng: 1) Mike Bruesewitz, Jämtland 24,0, 2) Toni Bizaca, Södertälje 18,2, 3) Adam Rönnqvist, Luleå 17,9… 5) Dino Cinac, Jämtland 17,0.

Assists: 1) James Washington, Borås 5,8, 2) Jabril Durham, Jämtland 5,7, 3) Adam Rönnqvist, Luleå 5,2.

Returer: 1) Mike Bruesewitz, Jämtland 11,2, 2) Yannick Anzuluni, Luleå 9,1, 3) Nicholas Spires, Södertälje 8,4.

Mer läsning

Annons