Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gehrke inför mötet med serieledande Luleå: "Detta är en match med stort M"

Stärkt och insatsen mot Norrköping var årsbästa av Jämtland Basket.
Men nu ställs Jämtland Basket mot ett ännu bättre motstånd.
– Detta är matchen med stort M, säger Torbjörn Gehrke inför hemmamötet med Luleå.

Annons

Torbjörn Gehrke vet att hans Jämtland slår ur underläge mot serieledaren från Luleå. Det han kan hoppas på är att hans skadedrabbade lag ska orka mobilisera samma energi som mot Norrköping.

Jämtland har därmed 1–1 i matcher i februari och två kvar mot de absoluta topplagen. Men utgångsläget kunde ha varit bättre.

– Ja, att inte erkänna en viss oro inför Dino Cinacs frånvaro i ett par veckor vore förstås både naivt och respektlöst mot en av ligans bästa spelare, medger Jämtlandscoachen.

– Visst är vi oroliga för både kommande matcher, resultat och extra tung belastning på färre spelare i ett kritiskt läge av grundserien. Dino är tung, stor, stark och egentligen vår enda insidespelare denna säsong och mycket av vårt spel både bygger på och är beroende av honom.

Detta sagt även om Norrköpings Adnan Chuk efter veckans match mot Jämtland menade att Östersundslaget blir både snabbare och rörligare utan Cinac.

– Jo, men det finns två sidor av varje mynt. Utan Dino har vi inte samma fysiska närvaro i vårt ege ttresekunders område och får heller inte samma djup i vårt anfallsspel eftersom”insidespelet” mer eller mindre försvinner.

– Byter vi ut Dino mot Preston Purifoy och petar in JaanPudiet istället så blir vi förstås kvickare och rörligare både offensivt ochdefensivt.

Det som krävs är dock att allt måste gå snabbare eftersom den kroatiska kraften försvinne

– Luleå har dock ett helt annat spelsätt än vad Norrköping, De spelar också snabbt, säger Gehrke.

Faktum är att Jämtland och Luleå är ligans mest producerande lag. Båda springer mycket, skjuter mycket och gör massor av poäng.

Jämtland snittar 85 per match, Luleå 84. Trean Södertälje gör 81 poäng per match.

Men kan Jämtland matcha serieledaren med den spelstilen?

– Den som kommer till Tegeltemplet på fredag får se, säger Torbjörn Gehrke, som sedan säger något som bara den gode Gehrke kan göra.

– Den som inte dyker upp i Nya Sporthallen i morgon kväll förstår helt enkelt inte vad idrott är. Eller att det finns”matcher” och sen finns det "matcher".

Detta är en Match med stort M!

Läget i lagen

Jämtland: Dino Cinac vilar på grund av knäskada. Olle Lundqvist ska förhoppningsvis vara redo igen efter sina knäbekymmer.

Luleå: Inga skador, förutom Christopher Ryan, som är borta på obestämd tid. Serieledaren jagar förstås ett snabbt svar på veckans bottennapp i Malmö. Förlusten mot Malbas (77–81) kom som en blixt. Ingen hade väntat sig det.

Peter Öqvists lag har en schizofren period bakom sig, med förlust mot Nässjö, seger med 35 poäng mot Uppsala och sedan chocken mot Malbas.

– De vet vad som står på spel och den kopiösa sågning de kommer få av fans och media på hemmaplan om de skulle förlora mot oss utan Dino, säger Torbjörn Gehrke.

Statistik

Mest poäng, lag: 1) Jämtland 85 i snitt, 2) Luleå 84 3) Södertälje 81.

Mest returer, lag: 1) Jämtland 38,4, 2) Borås 37,0, 3) Luleå 35,0.

Mest assist: 1) Jämtland 17,5, 2) Borås 17,0, 3) Luleå 16,5.

Mest publik: 1) Luleå 1 852, 2) Borås 1 505, 3) Jämtland 1 233.

Mer läsning

Annons