Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämn batalj mellan ligans poängbäste spelare – "Vi slarvar bort enkla poäng"

Södertälje var förhansfavoriter inför mötet mot Jämtland. Matchen var jämn in i det sista men till sist var det hemmalaget som kunde sätta de viktigaste bollarna i sluteminuterna och vinna matchen 83–78.

Annons

Det blev ett profilmöte när poängligans två bäste spelare möttes, Södertäljes Toni Bizaca och Jämtlands Dino Cinac, båda två kroater dessutom.

Södertälje gjorde nio poäng mot noll inledningsvis och då valde Jämtland att ta timeout, strax därefter kunde Mike Bruesewitz bjuda på utmärkt distansskytte och se till att gästerna kunde knappa ikapp. Dock slarvades det i uppspelningsfasen hos Jämtland och hemmalaget kunde ta några enkla returer och vända snabbt. Dessutom hade Jämtland lite svårt att komma till avslut under korgarna då hemmalaget spelade bra försvarsspel.

– Vi gör inte riktigt det vi ska, vi gör egentligen små misstag som inte hade märkts i en annan match men nu när mathen var så jämn så blev det otroligt betydande för matchbilden, säger Torbjrön Gehrke.

I andra perioden var det Jämtland som plockade poäng och tog sig snabbt från 16 till 21 medan hemmalaget fortfarande hade noll och då tvingades hemmalaget till en timeout. Jämtland lyckades hålla jämna steg med hemmalaget och Dino Cinac kvitterade till 27 lika genom straffkast. Södertälje var förhandsfavoriter till fredagens match trots att Jämtland vann senaste mötet.

Trots att Cinac och Bizaca var hypeade inför matchen så var det Mike Bruesewitz som var poängbäst med sina 14 efter första halvlek.

Wow, vilken start på första perioden. Södertälje satte direkt ett distansskott och i Jämtlands uppspelsfas så stal hemmalaget bollen direkt och kunde ta fem raska poäng på mindre än en minut och då drog Gehrke i nödstoppen och tog en timeout. Men gästerna kunde fortsätta och hann göra nio poäng innan gästerna kunde komma emellan. Jämtland slarvade anmärkningsvärt i sina vändingar och lät hemmalaget stjäla bollen och komma mer eller mindre ensamma mot korgen. Men de skärpte sig och knappade ikapp igen och tvingade hemmalaget till timeout igen. Starkt av Jämtland.

– Jag tycker att det var en otroligt jämn match, den som säger något annat kan inte ha sett matchen.Vi måste städa bort sådana där misstag om vi ska ha någon chans mot de bättre lagen och ta oss till slutspel, säger Gehrke, som trots förluster ändå hade mycket att vara glad över.

Matchen var väldigt dramatisk och Jämland kämpade hårt med kyla och fick inte panik när hemmalaget ibland drog ifrån med några poäng utan de tog sina timeouter för att samla sig och följa en plan för att inte låta det rinna iväg.

Men i sista perioden blev det tungsprunget för Jämtland och huvudena sänktes en aning. Efter att ha orkat matcha hemmalaget i tre perioder tröt orken till sista. Men när Dino Cinac prickade en trepoängare och satte ett straffkast så var inte uppförsbacken så lång längre. Vid 71–66 valde hemmalaget att ta timeout, kanske skrämda av gästernas energipåslag. Södertälje tog ännu en timeout när de endast hade två poängs ledning efter trepoängsfest av Cinac och en dunk från Purifoy blev det svettigt som åskådare på slutet. Slarv med bollen på linjen och miss i avgörande kast avgjorde matchen.

– Det är synd att vi gör de där misstagen, vi trampar på linjen, och ger bort enkla poäng, det är orutinerade misstag, säger Gehrke.

Jämtland var bara i ledning en enda gång i matchen så de fick mestadels jaga.

Poänbäst i matchen blev Dino Cinac (22), men matchvinnare blev ändå Toni Bizaca (18) och hans Södertälje.

Matchfakta/Basketligan herrar

Södertälje–Jämtland 83–78 (25–16, 13–20, 22–18, 23–24)

Poäng, Jämtland: Dino Cinac 22, Mike Bruesewitz 21 Preston Purifoy 14, Jabril Durham 8, Niclas Larsson 8, Gustav Hansson 5, Jaan Puidet 2.

Mer läsning

Annons