Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Platt fall för Jämtland – tappade greppet i sista perioden

Trots många frågetecken i den jämtländska truppen så lyckades de matcha Nässjö. Men efter att ha upprepat första periodens misstag lät de gästerna göra 14-0 i baken i sista perioden innan de vaknade igen, dock alldeles försent.

Annons

Nässjötruppen var det inga skavanker på inför matchen men däremot hade tre av Jämtlands spelare frågetecken kring sin form. Jabril Durham hade feber så sent som dagen innan, Preston Purifoy hade ett baksida lår som krånglat och Dino Cinac hade problem med en handled. Trots det var alla tre noterade till truppen och spelade.

Jämtland fick dock en trög start på matchen och halva perioden hann gå innan de gjorde sin första poäng. Nässjö lyckades bra med att hålla gästerna borta från korgen och gav dem egentligen bara trepoängskast men dessa satt inte heller. Anmärkningsvärt var även att första perioden inte bjöd på en enda trepoängare.

Arkivbild

I andra perioden kunde man märka att lagen ställde in sig på att bryta sig in mer mot korgarna efter att trepoängarna lyst med sin frånvaro. Trepoängsskyttet var verkligen svagt i första, fem missar Jämtland och sex från Nässjö. Skyttet överlag var blekt och båda lagen slarvade.

Men sedan hände något och Mike Bruesewitz fick göra matchens första trea, det banade väg för lagkompisen Dino Cinac som även han fick igång poängskyttet och satte två treor och satte Jämtland i en tolvpoängsledning. Men med storspel från Nässjö på slutet kunde de avsluta riktigt snyggt och knappa in på Jämtland när Nässjös Kristian Heder Ternell kunde sätta en trea i halvlekens sista sekund något som gjorde att de reducerade gästernas ledning till ynka fyra poäng. En bra andra period av Jämtland mot formstarka Nässjö.

I inlednignen av andra halvlek blev Dino Cinac påbackad och blev liggande. Han såg ut att han vrickat foten illa och haltade av planen av egen förmåga. Det verkade dock som att det gått bra då han relativt snabbt var tillbaka i spel igen. Cinac som verkligen varit en av de bästa spelarna inledningsvis behövdes för sitt Jämtland på planen. Utöver det så var det en jämn inledning på tredje perioden. Bland det sista som hände var att Niklas Larsson förvaltade en trepoängare för laget, Larsson som missat förvånandsvärt mycket och bara gjort ett ynka poäng innan trean satt.

Nässjös stora bekymmer var turnovers, de gav bort bollen mer än vad de kunde förvalta den och trots att Jämtlands avslut var bristfälliga så räckte det för gästerna.

Men i fjärde perioden hände något och Jämtland gjorde inga poäng inledningsvis. Hemmalaget hann göra 14–0 på fem minuter och Jämtland föll helt ur gängorna. Niklas Larsson hade påbud på en viktig trea mitt i kaoset men missade. Istället blev det Preston Purifoy som iskallt kunde sätta en trea, inte en sekund sent för sitt Jämtland och kvitterade då till 59 lika. I det läget valde Nässjö att ta timeout och matchen förvandlandlades till en riktig nagelbitare.

Preston Purifoys trea var helt klart matchavgörande, istället för ridå så öppnade han ett läge. Då klev även Mike Bruesewitz fram med ännu en viktig trea. Som om det inte var nog så lyckades även Nässjö sätta en trea vilket tog matchen till förlängning. Men sättet som Jämtland öppnade matchen, att det tog fem minuter innan första poängen kom var under all kritik. Att dessutom göra samma sak i sista perioden och tappa matchen fullständigt finns det ingen förlåtelse för.

Jämtland slaravde igång förlängningen och tvingade Gehrke att ta timeout. Det blev för mycket nerver för Jämtland och med fyra poängs underläge missade Olle Lundqvist två straffar och därefter drog Nässjö iväg med sju poängs ledning genom att bomba in en trea. Samma dubbelbom skedde när bollen hamnade i Gustav Hanssons nerver och där avgjordes matchen. Jämtland blev bortaslagna efter platt fall i sista perioden. Att orka i 40 minuter har varit deras mål länge, även denna gång blev det deras fall.

Matchfakta/Basketligan herrar

Nässjö–Jämtland 78–71 (17–15, 18–24, 8–15, 19–8, 16–9)

Poäng, Jämtland: Niklas Larsson 9, Dino Cinac 19, Jaan Puidet 8, Gustav Hansson 6, Jabril Durham 2, Mike Bruesewitz 11, Preston Purifoy 8, Olle Lundqvist 8,

Mer läsning

Annons