Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seger som sig bör mot Malbas – viktig vinst inför tuffa februari

Jämtland tog ett tidigt grepp om matchen som de inte släppte. En match där Jämtland helt och hållet styrde och ställde. Malbas orkade inte hänga med i gästernas tempo.

Annons

Malbas är laget som alla tränare på presskonferenser säger "vi vann över Malbas också, men det räknas inte" om. De har endast vunnit en match såhär långt så det var ingen hemlighet att det var Jämtland som var favoriter inför mötet.

Det tog inte lång tid för Jämtland att hitta matchrytmen, Malbas hade någon tvåpoängsledning inledningsvis men mer än så blev det inte. Sedan kopplade Jämtland greppet om matchen. Dino Cinac som blev matchhjälte mot Uppsala senast fortsatte att storspela. Han agerade stort och var ett riktigt muskelpaket under korgarna och bad inte om ursäkt för sig när han tog för sig och plockade poäng för sitt Jämtland. Malbas gjorde det ordentligt tungt för Cinac under korgen och ett tag såg han ut att ha fått en skugga. Trots det kunde gästerna producera.

Gustav Hansson var med på resan till Malmö men blev matförgiftad under resans gång.

– Vi hoppas att det inte är vinterkräksjuka, då kommer det att gå som en löpeld i laget, säger tränare Torbjrön Gehrke.

Även Jaan Puidet saknades, han hade haft problem med ryggsmärtor och en flygresa ner till Malmö gjorde inte saken bättre.

– Han hade säkert kunnat spela men vi valde att ta det säkra före det osäkra när vi ända kunde kontrollera matchen så pass tidigt, säger Gehrke.

Dessutom lämnade de Samuel Berkelund hemma, då han under veckan ätit penicilliln för halsont. Han hade varit spelklar men även där valde man det säkra före det osäkra. Isätllet tog de med Daniel Johansson som inte spela många minuter med A-laget.

– Det här är överlägset det mesta han har spelat och han gör det jättebra.

Arkivbild: Dino Cinac syorspelade, stor och stark plockade han poäng.

Malbas fick svårt att hänga med i Jämtlands snabba spelvändningar och det ledde till att Jämtland fick en hel del öppna skott. Malbas fick problem att försvara sig mot ett Jämtland som verkligen började hitta korgarna. Jabril Durham visade även han varför han faktiskt är assistmästare i ligan när han visade vägen med fina bollar till sina medspelare.

Hemmalaget hade lite svårt att få till spelmål. I andra perioden fick de till sin första trepoängare med bara tre minuter kvar att spela. Det var dessutom andra periodens första spelmål för dem.

Malbas kunde inte få kontroll över gästerna som fortsatte att kontrollera matchen. I andra halvlek höjde Jämtland tempot och spelade sin fartfyllda, aggressiva basket och fortsatte kliva ifrån hemmalaget. Det var inte bara Dino Cinac som fortsatte att imponera utan även Preston Purifoy plockade flest poäng för sitt Jämtland. Det blev lite avslaget mot slutet och sista perioden blev jämnast, dock var det aldrig oroligt i bortalaget, utan segern var länge säkrad.

– Det var en bra prestation överlag, det är inte lätt att hålla skärpa en hel match när man leder med så mycket. Men vi genomför den som vi vill, vi slarvar inte och bibehåller fokus. Dessutom fortsätter Jabril Durham att spela bra med sitt aggressiva spel, det är viktigt, säger Torbjörn Gehrke.

En seger mot Malbas kanske inte är storslaget, men det kan vara ack så viktigt för ett mittenlag som Jämtland. Det kanske inte är något att skryta med, men det är viktiga poäng och än viktigare, de fick spela ett vinnande spel. När man får spela ett vinnande spel blir man kreativ och får en skön känsla i kroppen, en känsla de måste bära med sig, växa in i och utveckla när de kliver in i tuffa februari.

Matchfakta/Basketligan herrar

Malbas–Jämtland 70–99 (13–26, 14–20, 20–30, 23–23)

Poäng, Jämtland: Preston Purifoy 22, Dino Cinac 21, Mike Bruesewitz 16, Anton Kobylak Berglund 10, Jabril Durham 10, Niklas Larsson 8, Olle Lundqvist 7, Daniel Johansson 5

Mer läsning

Annons