Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succépublik när Jämtland förlorade i basketpremiären

Det blev en lång väntan på basketpremiären i Östersund som förlängdes ytterligare på grund av vädret och ett försenat domarteam. Men succén för sporthallens nya kostym var uppenbar, trots att det blev en kämpig första hemmamatch för Jämtland Basket.

Annons

Mike Bruesewitz hade en riktigt bra premiärmatch i nya sporthallen men Jämtland Basket fick se sig besegrade av Luleå.

Vresiga vädergudar satte stopp för matchstart 19.04 när domarnas plan inte kunde landa på Frösön. Istället hamnade de i Sundsvall och fick köra upp och därmed förlängdes den långa väntan på basketpremiären i "nya" sporthallen med ytterligare en halvtimme.

Men det var få som klagade när stämningen var på topp och arrangören, och ÖFK:s supporterförening Falkarna, som gästspelade på en av sektionerna, gjorde sitt för att höja den ytterligare. Efter en trevande inledning där de första poängen gick till gästerna hittade hemmalaget takten och Preston Purifoy gjorde de första poängen för Jämtland.

Det var jämnt skägg fram till slutet av andra perioden då koncentrationen föll i hemmalaget och Luleå tilläts dra iväg och Adam Rönnqvist fick ha lekstuga till och från. Mike Bruesewitz noterade 10 poäng för hemmalaget i halvtidsvilan, Rönnqvist 15, tätt följd av Brandon Rozzell med 13, och scoreboarden visade plötsligt 40-55.

Tredje perioden inleddes med fördel Luleå, dock utan poäng och Jämtland hade problem med att få bollen i korg. Men det hade gästerna också. När Dino Cinac äntligen satte första poängen dömdes den bort för felsteg. Det blev Bruesewitz som fick sätta igång poänggörandet istället med en viktig trepoängare. Det var också han som tog upp Jämtland till en mer acceptabelt tiopoängs-underläge.

– Jag tycker vi kämpade och kom tillbaka in i matchen så vi visade hjärta på det viset, säger Gustav Hansson.

– Det var en bra början, vi hade en bra första period, men sen tappade vi kontrollen över matchen i andra, säger Mike Bruesewitz, som fick ta emot hemmalagets pris för bästa spelare.

Jämtlands största problem var att bollarna som gick mot korg inte satt i samma utsträckning som Luleås. Kantrullarna var många och det gällde även straffkasten. Trots en rejäl upphämtning från Jämtland mot slutet av tredje perioden där Mike Bruesewitz gjorde ett massivt jobb både framåt och hemåt var det långt ifrån Jämtlands match. Tredje perioden var dock Jämtlands bästa så långt i matchen och den första de vann.

– Vi gjorde några justeringar till andra halvan i matchen och kom ut med energi, särskilt som publiken kom igång ordentligt. Vi visade kampvilja då, minskade avståndet och vi fick ner det till 4,5 poäng men kunde inte nå hela vägen fram, säger Bruesewitz.

Jaan Puidet var tillbaka mot Norrköping efter sin envisa ryggskada och fick igång målföret i sista perioden. Efter en period då Jämtland såg ut att kunna hämta igen det envisa underläget vägrade Luleå släppa taktpinnen. Brandon Rozzell, Adam Rönnqvist, Denzel Anderson och Yannick Anzuluni tog poäng när de fick chansen och Jämtlands försvar hade svårt att mota bort. För varje poäng Jämtland satte kontrade Luleå och avståndet växte snarare än minskade.

– Det gick åt mycket energi åt att försöka ta sig tillbaka. Men Luleå är ett svårt lag att möta. De är bäst i serien poängmässigt och deras två guards var suveräna idag. Vi förlorade några bollar och många turnovers och gav dem några enkla poäng, säger Bruesewitz.

Luleå gick från premiären i nya sporthallen som segrare med siffrorna 99-85.

– Det känns jäkligt surt faktiskt. Det känns aldrig bra att förlora men särskilt i hemmapremiären, säger Gustav Hansson.

Det Jämtland framför allt får ta med sig från en match som erbjöd det mesta var stämningen från en nära nog fullsatt sporthall som gav en helt ny inramning till basketen i Östersund.

– Vi hoppas verkligen folk fortsätter komma hit. Vi är mycket bättre än så här, vi kommer vinna och jag lovar att det här kommer bli ett vinnande lag. Vi jobbar på det just nu och vi ska lösa det här, så snälla kom tillbaka, säger Mike Bruesewitz.

Jämtland-Luleå 85-99

21-26, 19-29, 27-20, 17-24

Poäng Jämtland: Mike Bruesewitz (23), Preston Purifoy (14), Dino Cinac (12), Jabril Durham (10), Jaan Puidet (10)

Poäng BC Luleå: Brandon Rozzell (32), Adam Rönnqvist (23), Denzel Andersson (14), Yannick Anzuluni (14)

Returer Jämtland: 31 (Mike Bruesewitz 6)

Returer Luleå: 31 (Tim Kearney 6)

Assists Jämtland: 10 (Jabril Durham 4)

Assists Luleå: 12 (Quinton Upshur 3)

Turnovers Jämtland: 17 (Jabril Durham 5)

Turnovers Luleå: 14 (Tim Kearney 4)

Publik: 1376

Mer läsning

Annons