Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Basketdamerna tar sikte på framtiden

Jämtland Basket har fattat beslutet att lägga ned sitt Damligalag. Jag har varit med och fattat beslutet. Tre orsaker väger tungt; på den negativa sidan klubbens ekonomiska situation och den på kort sikt svaga återväxten av egna spelare från ungdomsverksamheten till elitlaget. Det som gör beslutet uthärdligt är att det samtidigt beslutades att en satsning nu skall göras på att stärka återväxten bland tjejer som vill ta elitsteget.

Om vi börjar med ekonomin så har Damligalaget under den senaste säsongen kostat klubben ca 1,3 miljoner att driva. Damsektionen har inte nämnvärt bidragit till det besvärliga läget utan har bromsat från en budget på 1,5 miljoner när det blev uppenbart att intäktssidan var svårare än förväntat. Det fick den sportsliga konsekvensen att laget missade slutspel då spelarmaterialet inte kompletterades när skadesituationen egentligen krävde det. Vi ansåg att ekonomiskt ansvar måste gå före sportsligt.

Att plocka bort Damligalaget besparar ungefär 1 miljon under kommande säsong, även om 300 000 skulle satsas på att stärka ramen kring klubbens utvecklingslag på damsidan. Vad som blir av detta är avgörande för om det nu fattade beslutet blir dambasketens död i stan eller om det blir början på något nytt, och på sikt bättre.

Att något behöver göras för att stärka flödet från ungdomsverksamhet till elitnivå är uppenbart. De senaste åren i Damligan har bara enstaka spelare varit egna. Klubben har en stark ungdomsverksamhet bland flickor. Men de tycks inte se Östersund som ett attraktivt alternativ under gymnasieåren. De vill satsa söker sig bort till nationella basketgymnasier, några kommer in, andra slutar. Den lokala verksamheten tycks inte vara ett tillräckligt lockande alternativ. På något vis behöver det bli ett privilegium att spela basket på hemmaplan under gymnasietiden. Jag tror det behövs ett slags gräddfil för tjejer i den här åldern, där basketen på hemmaplan blir ett attraktivt alternativ.

Jämtland Basket har nu utrymme att göra något åt detta.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel