Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En krånglande armbåge tog Harris till Östersund – "Jag tror det var meningen att jag skulle spela här"

Hon har hunnit vara i Östersund i en vecka för att bekanta sig med nytt lag, ny stad och nytt liv. Elisha Harris har ett liv fyllt av basket framför sig i Östersund. Som ny spelare i Östersund Basket och lärare för Basketgymansiet blir det fullt upp från början.
– Kul att få hålla på med det man älskar, säger Harris.

Annons

Sporten mötte upp Östersund Basket på träning för att bekanta sig lite med nyförvärvet Elisha Harris, guarden från USA som kommit inte främst för att spela utan för att coacha gymnasiets basketelever.

Hon kom till Sverige i slutet av augusti för att spela med Mark i damligan men efter att ha fått ont i axeln efter den långa flygresan så kunde hon inte skjuta.

– Min armbåge blev svullen, jag blev aldrig skadad den bara svällde och den ville bara inte läka medan jag var där. Jag kunde inte skjuta och naturligtvis inte göra mål som det ville att jag skulle. Men det roliga är att för två veckor sedan så kunde jag skjuta igen utan att det gjorde ont, så det kanske var en mening med att jag inte skulle spela där, säger Harris och skrattar.

Så istället fick hon kontakt med Östersund. Hon kände några i laget och fick erbjudande om att komma hit.

– Allting är bättre här, det är större och proffsigare, säger Harris.

Hon har kommit hit både för att vara tränare för Basketgymnasiet men även för att förstärka damtruppen.

– De rekryterade mig i första hand för att coacha gymnasieeleverna så det är viktigt att jag gör bra ifrån mig där men jag vill också göra bra ifrån mig som spelare också. Därför kommer jag att fördela tiden för att hinna göra både och, sen har jag andra saker jag skulle vilja hinna med i mitt liv på sidan av det också, säger Harris.

Troligen om alla papper går igenom kommer hon att kunna vara spelklar till helgen och då är hon redo. Axeln känns redan bättre.

– Jag ser fram emot att spela med Östersund, jag gillar vad de gör och jag tror att jag kommer att passa in vart än de vill att jag ska passa in, säger Harris.

Hon berömmer även Alberto Garcias idéer för basketspelandet.

– Han har startat bra grejer här och han sätter spelarna på rätt platser för att spela och för att vinna matcher så jag ser fram emot att jobba med honom.

Vad har du för intryck av Östersund som lag?

– Jag tycker att de är bra. De är nykomlingar i högsta serien men jag tycker att de har hängt med bra och öppnat starkt. Det är även ett rätt nytt lag och vi är lite unga men de har varit på rätt plats varje match tycker jag. Vi har en chans att bli riktigt bra.

Var det ett svårt beslut att komma till Sverige?

– Nej, eftersom jag verkligen ville göra det så kände jag att när jag väl fick ett erbjudande borde jag verkligen tacka ja. Det är bara en på miljonen att man får göra något sånt här, det är bara en gång i livet man får en sådan här chans. Det är coolt att bara lära sig någonting av det. Många människor från USA, eller från vilket land som helst egentligen får sällan chansen att uppleva ett nytt land såhär.

Hur trivs du här?

– Jag kände ju några i laget innan så det gör det lite lättare att lära känna fler för de tar med en på saker och presenterar mig för nya människor. Men egentligen spelar det ingen roll vart man är så länge man har vänner kan man trivas vart som helst.

– Det är mycket basket i mitt liv, när jag inte spelar basket är jag ofta väldigt trött. Jag har inte så mycket tid över så jag vilar mest och hänger med laget.

Elisha Harris är ny i Östersund, hon har precis hunnit vara här en vecka.

Vad gillar du mest, spela eller att vara tränare?

– Det är en bra fråga faktiskt. Jag njuter såklart av att spela för att det tillhör en så kort period av livet. Jag är så glad att jag får chansen att spela på den här nivån så jag vill bara göra det så länge som det går. Men tränardelen gilar jag också, det får mig att stanna i sporten basket och man får lära ut och hjälpa andra spelare att utvecklas i något som de älskar att göra.

När Sporten träffar henne har hon inte hunnit träffa eleverna ännu, något hon tror kommer bli nervös men roligt.

Läs även: Östersund värvar ny USA-guard – och förstärker Basketgymnasiet

Annons