Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtland vann måstematchen – var bara bättre när Jabril Durham äntligen vaknade till liv

Det var matchen som Jämtland Basket var tvungen vinna och det blev två poäng mot Umeå och god underhållning, mest i andra halvlek. Segern skrevs till 104-77.

Annons

Niklas Larsson sköt bra från distans, bland annat tre trepoängare i första perioden.

Det tog annars en hel period innan amerikanen Jabril Durham vaknade. Två poäng i första quartern blev plötsligt 16 i den andra, en helt annan fart och Durhams bättre skärpa var en av anledningarna till att Jämtland ändå ledde i paus, (49-39).

En annan lirare med skärpa var Niklas Larsson vars skott från håll gav bland annat tre treor i första quartern och han var framgångsrik även längre in i matchen.

Men generellt var Jämtland tröga inledningsvis. Det luktade faktiskt lite underskattning. Skitjobbet i defensiven gjordes inte till fullo. Laget drog på sig alltför många fouls och coach Torbjörn Gehrke fick sina utbrott från avbytarbänken.

Inte minst Dino Cinac drog på sig två snabba fouls, vilket Gehrke straffade honom för. Cinac fick kylas ner på bänken och kom aldrig riktigt in i den här matchen.

Umeå hängde faktiskt med riktigt bra under första halvan av drabbningen. Lite kändes det som ett verk av Jämtlands svaga spel.

Torbjörn Gehrke var inte nöjd med sitt lag under första halvlek, men det skulle bli bättre seger och två poäng.

Jag vet inte vad coach Gehrke sa i paus, men nog gav han sina mannar en reprimand. Krävde mer och fick mer under resten av matchen samtidigt som Umeå inte riktigt förmådde hänga på. När Jämtland höjde farten, bjöd på delvis stor underhållning i framför allt tredje quartern, ja då var det bara ett lag på banan.

– De ger sig lite när vi kommer igång ordentligt direkt efter paus med Jaan Puidet som spelkatalysator, analyserade Torbjörn Gehrke efteråt.

Hela 33-10 till Jämtland i tredje quartern var siffror som givetvis avgjorde den här fighten. Ledning med 33 poäng inför sista tio minuterna innebar att spänningsmomentet försvann. Mycket var bra hos Jämtland, speciellt under den här delen av matchen. När det som bäst behövdes, ja då visade flera av spelarna sin klass – tillräckligt för att utmanövrera Umeå.

– Men vi måste kunna spela under press och kliva upp i kvalité direkt i sådana här matcher. Om det resonerade vi i pausen.

– Det hände också bra saker under fightens senare hälft. Sekvenser som jag är mycket nöjd med, inte minst att vi vinner och gör det klart. Jag vill nämligen samtidigt poängtera att det inte är så lätt att bara kliva in på plan och vinna på beställning, fortsatte Gehrke.

Nu bjöd sista tio minuterna på en mer uppsluppen basket. Umeå orkade inte mentalt mobilisera fullt ös. Samtidigt kom några av de yngre spelarna in och fick spela i hemmalaget. Oliver Gehrke, Daniel Johansson och Olle Lundqvist –alla gjorde det väldigt bra.

Men det var Jabril Durham och lagkapten Niklas Larsson som visade vägen. Amerikanens andra quarter var den stora behållningen nu när Jämtland fick vinna sin första ligamatch i nya arenan.

Basketligan herrar:

Jämtland–Umeå 104-77 (23-19, 49-39. 82-49),

Poäng, Jämtland: Jabril Durham, 21, Niklas Larsson, 17, Mike Brusewitz, 16, Preston Purifoy 12, Dino Cinac 11, Gustav Hansson, 6, Daniel Johansson 5, Olle Lundqvist 4, Anton Berglund-Kobylak 3, Samuel Berkelund 3, Oliver Gehrke 3, Jaan Puidet 3,

Umeå: Terrence Oglesby Rönnestad 17, George Valentine 13, Joshua Wolfram 13, Egal Saleman 13, Andre Nilsson 8, Johan Pieree 6, Jesper Hallberg 4, David Jallow 2, Johan Rönström 1,

Publik: 913

Jabril Durham var planens gigant i andra quartern då han gjorde 16 poäng och såg till att Jämtland tog ett rejält grepp om matchen mot Umeå.

Annons