Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäst i EU på ung företagsamhet

Svenska elever är bäst i EU på företagande. Men turbulensen inom skolan gör att trenden är vikande.

Annons

Förra året var något av ett rekordår vad gäller utbildningskonceptet Ung Företagsamhet. 22 451 elever i hela landet valde att under ett läsår starta, driva och avveckla ett UF-företag. För den innevarande perioden ser det aningen sämre ut och man kan skönja en vikande trend, även lokalt.

– Vi har ett mindre elevunderlag att jobba med i Jämtland vilket gör oss mer sårbara i statistiken, säger den tillförordnade regionchefen på Ung Företagsamhet Anna Lindberg.

– Det räcker i princip med att vi tappar en engagerad lärare så slår det hårt.

Man har dessutom synpunkter på gymnasiereformen som genomfördes hösten 2011.

– Entreprenörskapet skulle löpa som en röd tråd och vi trodde vi skulle få skjuts av det, istället har skolornas arbete med att implementera gymnasiereformen slagit aningen negativt mot oss i år, säger Anna Lindberg.

Ny statistik från Ung Företagsamhet visar att andelen elever som driver UF-företag i förhållande till befolkning är högre i Sverige än i något annat EU-land. Studien "Effekter av utbildning i entreprenörskap", framtagen av docenten vid Handelshögskolan i Stockholm Karl Wennberg och doktoranden vid Örebro universitet Niklas Elert, har tittat på effekterna för elever som drivit UF-företag. Högre årsinkomst och väsäntligt färre antal arbetslöshetsdagar än jämförelsegruppen vara några av fördelarna man fann.

Statistiken visar också att det nationellt är aningen fler tjejer än killar som startar UF-företag.

– Jag har en känsla av att det ser ut så även i länet. Den typiska bilden av en ung företagare har varit en ekonomitjej, det är en bild som vi försöker bredda. Vi jobbar för att få en blandning i både kön, etnicitet och programtillhörighet. UF-konceptet är utbrett i Sverige och Jämtland har ett fantastiskt företagarklimat att jobba i. Det är lätt att få stöttning och hjälp av goda förebilder, säger Anna Lindberg.

Projektledaren Emma Arnesson håller med:

– Många växer under sitt UF-år, när de får kliva utanför sin komfortzon och ta ansvar. Det är något som de har nytta av även senare i livet.

För årets UF-företagare väntar nu en händelserik fas. Den första april anordnas nämligen den årliga UF-mässan i Exercishuset på stadsdel norr då 67 företag och nästan 200 elever ska visa upp sig för de tusentalet besökare som väntas.