Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäst i EU på ung företagsamhet

Svenska elever är bäst i EU på företagande. Men turbulensen inom skolan gör att trenden är vikande.

Förra året var något av ett rekordår vad gäller utbildningskonceptet Ung Företagsamhet. 22 451 elever i hela landet valde att under ett läsår starta, driva och avveckla ett UF-företag. För den innevarande perioden ser det aningen sämre ut och man kan skönja en vikande trend, även lokalt.

– Vi har ett mindre elevunderlag att jobba med i Jämtland vilket gör oss mer sårbara i statistiken, säger den tillförordnade regionchefen på Ung Företagsamhet Anna Lindberg.

– Det räcker i princip med att vi tappar en engagerad lärare så slår det hårt.

Man har dessutom synpunkter på gymnasiereformen som genomfördes hösten 2011.

– Entreprenörskapet skulle löpa som en röd tråd och vi trodde vi skulle få skjuts av det, istället har skolornas arbete med att implementera gymnasiereformen slagit aningen negativt mot oss i år, säger Anna Lindberg.

Ny statistik från Ung Företagsamhet visar att andelen elever som driver UF-företag i förhållande till befolkning är högre i Sverige än i något annat EU-land. Studien "Effekter av utbildning i entreprenörskap", framtagen av docenten vid Handelshögskolan i Stockholm Karl Wennberg och doktoranden vid Örebro universitet Niklas Elert, har tittat på effekterna för elever som drivit UF-företag. Högre årsinkomst och väsäntligt färre antal arbetslöshetsdagar än jämförelsegruppen vara några av fördelarna man fann.

Statistiken visar också att det nationellt är aningen fler tjejer än killar som startar UF-företag.

– Jag har en känsla av att det ser ut så även i länet. Den typiska bilden av en ung företagare har varit en ekonomitjej, det är en bild som vi försöker bredda. Vi jobbar för att få en blandning i både kön, etnicitet och programtillhörighet. UF-konceptet är utbrett i Sverige och Jämtland har ett fantastiskt företagarklimat att jobba i. Det är lätt att få stöttning och hjälp av goda förebilder, säger Anna Lindberg.

Projektledaren Emma Arnesson håller med:

– Många växer under sitt UF-år, när de får kliva utanför sin komfortzon och ta ansvar. Det är något som de har nytta av även senare i livet.

För årets UF-företagare väntar nu en händelserik fas. Den första april anordnas nämligen den årliga UF-mässan i Exercishuset på stadsdel norr då 67 företag och nästan 200 elever ska visa upp sig för de tusentalet besökare som väntas.