Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäst i landet på att informera om väntetider

Gäddede hälsocentral utmärker sig inom primärvården i en patientenkät. De är nämligen bäst i landet på att ge information till sina patienter.

– Vi går direkt ut i väntrummet om det blir förseningar och berättar varför, säger Barbro Blom, enhetschef på Gäddede hälsocentral.

Den nationella enkäten, som årligen görs av Indikator, genomfördes i september 2013 i Jämtlands län. Frågorna sammanställs till åtta olika frågeområden med allt från bemötande och information till förtroende och viljan att rekommendera hälsocentralen till andra. Utifrån resultatet går det att se vilka områden som behöver förbättras.

Det var just genom förbättring inom området information som Gäddede hälsocentral utmärkte sig nationellt.

– Vi har fördubblat vårt resultat i att informera i väntrummet från 20 till 57 poäng sedan förra året. Så fort vi ser att det är förseningar går vi ut och berättar. Om det är mycket väntetid har patienten möjlighet att göra andra ärenden på byn utan att tappa sin plats.

Det övergripande resultatet i Jämtlands län visar på en förbättring på de flesta frågeområdena jämfört med 2012. Backe hälsocentral är fortfarande högst upp på listan men Hallen, i Åre kommun, och Odensala, i Östersund, är de enskilda hälsocentraler som har förbättrat sig mest. Krokom var det närvårdsområde som visade på mest förbättring tätt följt av de privata hälsocentralerna.

På Gäddede hälsocentral är man nöjd över det totala resultatet i enkäten.

– Jag tycker att vi ligger bra till bland länets hälsocentraler och överlag har vi väldigt nöjda patienter, säger Barbro Blom.

Men trots bra resultat finns det områden att förbättra.

– Vi vill självklart fortsätta förbättra informationen i väntrummen så att vi blir ännu bättre. 57 poäng räcker inte utan målet är 100 poäng, då alla patienter är nöjda. Vi kan till exempel bli bättre på att informera patienter om övriga alternativ till läkemedel samt biverkningar.

Artikeln kommer från Tidningen Strömsund.