Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bästa friluftskommunen i länet är Östersund

Länets bästa friluftskommun är Östersund. Bäst i landet i år är Leksand, Söderhamn och Örebro.

Annons

Den årliga rankningen baseras på en enkätundersökning där kommunerna får svara på hur man arbetar med friluftslivet i planering, information och via samverkan med andra aktörer. Även aktiviteter för friluftsliv bedöms. Det handlar alltså om aktivt arbete för att få människor att utöva friluftsliv på sina villkor.

– Sveriges kommuner har en nyckelroll för att människor ska komma ut i naturen och må bra. Deras insatser för att skapa förutsättningar för friluftsliv är en viktig del i arbetet för att nå regeringens mål om ett friluftsliv för alla. Leksand, Söderhamn och Örebro är föredömen, säger miljöminister Lena Ek i en presskommentar.

Östersunds kommun hamnar på plats 15 i riket. Därefter kommer Strömsund på plats 94, följt av Krokom på 96, Åre på 176, Ragunda på 211 och Bräcke på 239. Härjedalen och Ragunda deltog inte i undersökningen.

Av landets 290 kommuner svarade 252 på enkäten.

Vinnarna får vardera 20 000 kronor att använda till arbete med friluftsliv.