Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bästa konserten hittills med Östersund Symphonic Band

– Nu är våren här! suckade en äldre Östersundsdam belåtet i går eftermiddag, Nu har militärmusiken blåst in den!

Annons

Det var efter Östersund Symphonic Bands framträdande i Folkets Hus. Visst minde det om fornstora da’r då I 5:s musikkår marscherade genom Östersunds gator och bjöd på konsert på Stortorget. Det upphörde i slutet av 80-talet då Länsmusiken fick uppdraget fram till 1995. Då ersattes orkestern med Hemvärnets Musikkår Jämtland.

spelar där ingår i Symphonic Band som i går gav sin bästa konsert hittills. Jag har lyssnat på dem många gånger men aldrig upplevt musik av sådan kvalitet. Orkestern spelade genomgående med lätthet i föredraget, härliga tempi och lyft i gestaltningen. Med lite överdrift kan man säga att allt var njutbart. Bland höjdpunkterna i de tolv musikstyckena fanns ”Song and Samba” från filmen ”Orfeu Negro”. Marimba och sordinerade trumpeter och fina improvisativa soloinslag. Musik under arbetet i form av ”Calling all workers” framförd med härlig stringens i orkestern under Bengt Gidlöfs rutinerade ledning. Han delade dirigentskapet med Östen Persson.

Thomas Sillrén och Andreas Lundström lyfte tillsammans med orkestern i ett Gerschwinmedley.

Bland mindre njutbart fanns Theme från tv-serien ”JAG” som fick ett murrigt framförande. Desto luftigare och klarare spelades Sam Rydbergs härliga marsch ”Italia” och ett svårt modernt Rondo av M Arnold.

En konsert som fick blåsentusiasternas vårkänslor att svalla.