Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bästa konserten hittills med Östersund Symphonic Band

– Nu är våren här! suckade en äldre Östersundsdam belåtet i går eftermiddag, Nu har militärmusiken blåst in den!

Det var efter Östersund Symphonic Bands framträdande i Folkets Hus. Visst minde det om fornstora da’r då I 5:s musikkår marscherade genom Östersunds gator och bjöd på konsert på Stortorget. Det upphörde i slutet av 80-talet då Länsmusiken fick uppdraget fram till 1995. Då ersattes orkestern med Hemvärnets Musikkår Jämtland.

spelar där ingår i Symphonic Band som i går gav sin bästa konsert hittills. Jag har lyssnat på dem många gånger men aldrig upplevt musik av sådan kvalitet. Orkestern spelade genomgående med lätthet i föredraget, härliga tempi och lyft i gestaltningen. Med lite överdrift kan man säga att allt var njutbart. Bland höjdpunkterna i de tolv musikstyckena fanns ”Song and Samba” från filmen ”Orfeu Negro”. Marimba och sordinerade trumpeter och fina improvisativa soloinslag. Musik under arbetet i form av ”Calling all workers” framförd med härlig stringens i orkestern under Bengt Gidlöfs rutinerade ledning. Han delade dirigentskapet med Östen Persson.

Thomas Sillrén och Andreas Lundström lyfte tillsammans med orkestern i ett Gerschwinmedley.

Bland mindre njutbart fanns Theme från tv-serien ”JAG” som fick ett murrigt framförande. Desto luftigare och klarare spelades Sam Rydbergs härliga marsch ”Italia” och ett svårt modernt Rondo av M Arnold.

En konsert som fick blåsentusiasternas vårkänslor att svalla.