Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Bästa landslaget någonsin"

Finalen blev gastkramande – men Sverige bärgade sitt drömguld inför hemmapubliken.
I centrum stod tre spelare fostrade i Granlo BK.
– Att få kröna det här med två barndomskompisar, det är helt otroligt, säger målskytten Robin Nilsberth efter 3–2 mot Finland.

Annons

Sverige var stora favoriter inför VM-finalen mot Finland som följdes av drygt 12000 åskådare i Scandinavium – men finalen blev inte vad laget tänkt sig inledningsvis.

Underläge med 0–2 efter tjugo minuter och lagkapten Johan Samuelsson från Granlo BK var riktigt irriterad.

– Efter första perioden var jag väldigt förbannad när jag gjorde en tv-intervju. Jag var nog ganska sur i den intervjun, men efteråt när jag gick till omklädningsrummet kände jag att det här är lugnt, vi kommer mala på. Och när jag sedan fick den känslan upptryckt i fejset av lagkamraterna i omklädningsrummet kände man att det inte var någon fara, säger Samuelsson.

Han klev själv ut och spelade fram till två av målen i vändningen och hade en nyckelroll. Även klubbkamraten Robin Nilsberth klev fram och sköt in 2–2 i andra perioden.

– Ett jätteskönt mål. Vi höll tätt i vårt boxplay och sedan när vi fick powerplay var det ett viktigt skede i matchen, vi var tvungna att sätta den. Det studsade lite för oss, jag fick bollen och bestämde mig för att skjuta, säger Nilsberth med guldmedaljen hängandes runt halsen.

– Det här är obeskrivligt, man fattar nog inte. Vi har levt i en innebandybubbla i nästan två veckors tid och att få kröna det här med Johan och Martin, mina barndomskompisar från Granlo, är helt otroligt, säger Granlobacken.

Martin heter Östholm i efternamn och är precis som Johan Samuelsson och Robin Nilsberth fostrad i Granlo BK. Numer är han lagkapten i Göteborgsklubben Pixbo och i VM togs han ut i turneringens All Star-lag.

– En helt sjuk känsla. Jag har sagt det förut och står fast vid det, det här är världens bästa landslag någonsin, säger Östholm.

Som Göteborgsbo var det han som fick leda trupperna när guldet skulle firas i Göteborgsnatten.

– Givetvis. Jag har ett bra recept som innebär att vi kommer starta i vårt spa på hotellet och sedan röra oss närmare stan ju mer klockan blir.