Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Båtbyggare - ett framtidsjobb

För bara några månader sedan såg framtiden väldigt ljus ut för de ungdomar som valt att utbilda sig till båtbyggare. Sedan kom finanskrisen och lågkonjunkturen slog till med full kraft.

Annons

Men när det vänder och blir bättre tider kommer behovet av utbildade båtbyggare att öka.

Niklas Nilsson, Markus Ekstorm och Tony Carlsson är tre 18-åringar som går tredje och sista året på hantverksprogrammet på gymnasiet i Uddevalla med inriktning på båtbyggeri.

När vårterminen 2009 är till ända och de tar sin studentexamen är de alltså färdigutbildade båtbyggare.

Om de får något jobb direkt efter examen återstår att se.

- Innan krisen kom var vi lovade att få jobb direkt efter skolan. Men nu vet vi inte hur det blir, säger de tre blivande båtbyggarna.

På lite längre sikt räknar de dock med att få jobb inom det område de har utbildat sig.

- Många i den här branschen närmar sig pensionsåldern och när bara den värsta krisen lagt sig får vi säkert jobb som båtbyggare, säger grabbarna.

Alla tre är övertygade om att det här är ett framtidsyrke och de ser verkligen fram emot att få börja använda sina nyförvärvade kunskaper.

Jobbet som båtbyggare är mycket varierat.

- Vi jobbar i olika material, främst trä och plast, och vi sysslar både med att bygga skrov och inredning. Det är ett riktigt hantverk och man får jobba med händerna och det är det vi gillar, säger de tre gymnasieeleverna.

När en båt byggs är det fler personer som deltar i arbetet och alla har sina givna arbetsuppgifter.

Hur stort ett arbetslag är beror förstås på hus stor båt det är som ska byggas. Ju större båt desto fler personer.

För den som vill vidareutbiloda sig finns det flera möjligheter. Branschföretagen samarbetar med högskolor och KY-utbildningar där det bland annat utbildas kvalificerade tekniker, produktionstekniker och båtkonstruktörer.

I dag finns det cirka 750 000 fritidsbåtar i Sverige och båtlivet omsätter varje år cirka 15 miljarder kronor. Totalt sysselsätter branschen cirka 15 000 personer i landet.

KENNETH JOHANSSON/Nyhetsbyrån NA Media

namedia@na.se