Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre arbetsplats med hundar

Anställda som mår bättre, har högre arbetsmoral, producerar mer och är mindre stressade. Att ha hund på jobbet innebär många fördelar.

Annons

Det blir allt vanligare att anställda tar med sig hunden till arbetet. Och allt fler arbetsplatser tillåter dem att ta med sina husdjur; studier och forskning på området visar nämligen att de positiva effekterna är många.

Det kan handla om allt från sänkt blodtryck och reducerad stress till en mer social och trivsam miljö på arbetsplatsen. Det är inte bara hundägaren själv som påverkas.

Finnspetsen Humla vet kanske själv inte om vilken nytta hon gör. Men matte, Kristina Bergman på Jägareförbundet i Sollefteå, är närmast lyrisk över att hon kan ta med sin hund till jobbet varje dag.

– Det är det verkliga guldkornet i vardagen, att hon alltid finns med mig överallt. Det är en enorm förmån att kunna ta med henne till kontoret, säger hon.

På Jägareförbundet i Sollefteå jobbar tre personer. Samtliga har hund med sig på arbetsplatsen; låga grindar i dörrarna skärmar av så att hundarna inte kan ta sig in i de gemensamma utrymmena.

– Det är en väldigt bra lösning. Och det var en viktig pusselbit som föll på plats när jag började jobbet.

En undersökning genomförd av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, visar att mer än varannan hundägare skulle ta hunden med sig till jobbet om de fick. Men bara 16 procent gjorde det.

Mer än hälften av arbetsgivarna, 59 procent, tyckte att en hund kunde bidra till en mer social och trivsam arbetsplats. Två av tre arbetsgivare menade dock att allergier och hundrädsla kunde innebära problem och att man måste ta hänsyn till detta.

Några lagar eller förbud mot hund på jobbet finns inte.

– Hundar ger villkorslös kärlek. Det mår vi bra av på många sätt, summerar Kristina Bergman.