Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre att föreslå en spannmålsfri dag i skolan

Jag häpnar över den naivitet och okunskap som präglar många av kommentarerna i debatten om vegetarisk skolmat. Uppenbarligen är det många som tycker att det är helt riktigt att förmänskliga djuren i alla avseenden.

Förvirrade individer har i sin, av ängslighet färgade politiska korrekthet, okritiskt gett kött skulden för i princip allt ont som händer här i världen.

Jag är naturligtvis starkt emot att djur plågas och behandlas illa, och jag är en anhängare av en ekologisk och etisk djurhållning. Men till skillnad från veganerna så tror jag att i naturen dödar djur andra djur för mat.

Jag tycker att det är betydligt mera relevant att kämpa för mänskliga rättigheter för alla dem som ännu inte åtnjuter dessa. Det är därför som jag supportar till exempel Amnesty International.

När det gäller att ha en vegetarisk rätt i skolan så är jag helt positiv till detta. Vegetarianer bör ju kunna få äta sin mat.

Vad jag är negativ till är att tvinga elever till att äta vegetariskt och demoniseringen av protein och fett, där de enda essentiella aminosyror vi måste äta färdiga finns.

Låt oss jämföra bönor och nötkött i form av entrecote. Kokta gröna bondbönor, mot entrecote enligt Livsmedelsverkets databas.

Bönor innehåller 67 kcal/hg medan entrecote innehåller 165 kcal/hg. Låt oss då först omvandla hur många hg det går på 100 kcal. Då behövs det 1,5 hg bönor som kan jämföras med 0,6 hg entrecote då båda innehåller 100 kcal.

Om nu 1 kilo bönor kräver lika mycket energi som 1 kilo entrecote så behövs det 1,5/0,6=2,5 gånger mer energi för att göra 100 kcal bönor jämfört med att göra 100 kcal entrecote. Köttet är alltså 2,5 gånger mer klimatsmart än vegetabilier. På köpet vinner man ett hållbart jordbruk.

Man sätter alltså fokus på fel saker när man pekar på att vegetabilier skulle vara så klimatsmarta, när det storskaliga spannmålsjordbruket är ännu värre. I de miljöerna utplånas all ekologisk mångfald. Matjorden försvinner och vattentillgångar förgiftas och blir oanvändbara för oss människor.

De senaste 50 årens övervikts- och sjukdomsproblematik kommer inte av ökad köttkonsumtion. Det kommer däremot av ett överdrivet intag av spannmål, gryn, socker och annan insulindrivande mat. Ovanpå det så har man också den, av Livsmedelsverket sanktionerade, vurmen för margariner och andra fettfattiga (andefattiga!) halvfabrikat.

Så om man ville åstadkomma något verkligt och riktigt, och med omsorg om barnen, då ska man naturligtvis föreslå en spannmålsfri dag.

Stålfarfar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel